Predavanje o američkom i europskom stripu


U povodu današnjeg Međunarodnog dana pismenosti u Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri" održat će se zanimljiv program. Ovdje se svake godine obilježava Dan pismenosti zahvaljujući knjižničarki Eldi Pliško Horvat, a ovogodišnje izdanje posvećeno je stripu.

Važan dio kulture

Zahvaljujući suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom, knjižničar Daniel Horvat održat će, s početkom u 9.40 sati predavanje o američkom stripu kao vrlo važnom dijelu kulture te o razlikama između američkog i europskog stripa. Naravno, u svemu tome ne može se zaboraviti niti na japanski strip, na mangu, kao niti na e-strip, koji je sve prisutniji i koji se čita s tableta ili smartphonea. Strip će biti prikazan kao vrsta umjetnosti.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna svake godine, a utemeljio ga je UNESCO davne 1967. s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva. Prema posljednjim raspoloživim UNESCO-vim podacima u svijetu je bilo 757 milijuna nepismenih osoba starih 15 i više godina, od čega je 63 posto bilo žena.

Nepismene osobe

Kako se definira pismena osoba? Prema metodologiji korištenoj u Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, pismenom se smatra osoba koja može s razumijevanjem pročitati i napisati kratak, jednostavan sastavak o svome svakidašnjem životu, bez obzira na to na kojem jeziku ili pismu osoba čita odnosno 
piše. Prema podacima popisa 1953. godine, 16,3 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske starog deset i više godina činili nepismeni. Ako promatramo promjene u broju nepismenih osoba kroz popise, primijećeno je da se udio nepismenih osoba smanjuje te je 2011. iznosio samo 0,8 posto. Većinu nepismenih osoba čine žene, kojih je 1953. 
bilo 2,8 puta više nego nepismenih muškaraca, a 2011. bilo ih je čak 3,8 puta više, prije svega zbog činjenice da žene u prosjeku žive sedam godina dulje od muškaraca te da u proteklim desetljećima nisu u tolikoj mjeri bile zastupljene u obrazovnom sustavu kao danas.

Podaci popisa iz 2011. pokazuju da većina nepismenih žena pripada starijim dobnim skupinama. Čak 64,6 posto nepismenih čine žene starije od 60 godina, a ostalih 35,4 posto 
nepismenih čine muškarci svih dobnih skupina i žene mlađe od 60 godina. (V. BEGIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter