Predavanje Korada Korlevića u Premanturi

Korado Korlević (Arhiva)
Korado Korlević (Arhiva)

U organizaciji udruge u kulturi Fenoliga i JU Kamenjak, u četvrtak će Korado Korlević održati predavanje pod nazivom "Humanosfera, održive baze u svemiru, sljedeća granica". Predavanje će se održati u Premanturi u zgradi škole na Placi, u 18.30 sati, a ulaz je slobodan.

- Čovjek i civilizacija se upravo nalaze pred serijom izazova čije dimenzije inspiriraju i zastrašuju. Posljednji biološki i razvojni izazovi tog tipa si bili prije tri milijuna, prije 200.000 i 10.000 godina. Tko će pobijediti: komocija mirnog života ili nagon za putovanjem i istraživanjem, možda oboje? Pred nama je veliki skok, put "prema zvijezdama". Kao što je otac astronautike, Konstantin Ciolkovski, rekao: "Zemlja je kolijevka čovječanstva, ali čovjek ne može zauvijek ostati u kolijevci. Prošlost nas uči da se izazovi ne sastoje samo u savladavanju tehnološko-znanstvenih problema nego i o mnoštvu društveno-ekonomsko-ekoloških preduvjeta, koje treba naša civilizacija doseći, da "put prema zvijezdama" bude moguć.

Taj "mjehur", humanosfera, u kojem se oduvijek sjedinjuju znanost, tehnologija, društveni odnosi: selo, grad, kolonija, baza, trebao bi dobiti jedan od svojih najkompliciranijih izvoda, svemirsku bazu - svemirsku koloniju.

Izazov je ogroman, to nije zadatak kojeg mogu odraditi samo znanstvenici, to je zadaća svih jedinki /Homo sapiensa/, onih koji razumiju potrebu "izlaska iz kolijevke" kao potrebu opstanka, navodi se u najavi predavanja. (T. T.)


Podijeli: Facebook Twiter