Predavanje Emila Jurcana o subverziji forme u arhitekturi

Emil Jurcan, predsjednik Društva arhitekata Istre (D. MEMEDOVIĆ)
Emil Jurcan, predsjednik Društva arhitekata Istre (D. MEMEDOVIĆ)

Manifestacija "Dani arhitekture u Istri" nastavlja se večerašnjim predavanjem pulskog arhitekta i predsjednika Društva arhitekata Istre Emila Jurcana u Galeriji Poola, s početkom u 19 sati. To je drugo od planirana tri predavanja pod nazivom "Subverzija forme u arhitekturi", a održavaju se u sklopu galerijskog programa "Poolp", kojim se promiče kultura polemičkog mišljenja i kreativne participacije. Pitanje subverzivnosti arhitektonskog djelovanja doima se paradoksalnim, uzme li se u obzir prožetost procesa gradnje i urbanizacije s dominantnim društvenim i ekonomskim poretkom.

U ovom drugom predavanju autor će usmjeriti istraživanje na pojam "događaja" u arhitektonskoj praksi, subverzivan karakter tog pojma u misli arhitekte i teoretičara Bernarda Tschumija te posljedice koje su njegove misli izazvale u teoriji i praksi suvremene arhitekture.

Emil Jurcan rođen je 1981. Diplomirao je arhitekturu na ljubljanskom arhitektonskom fakultetu. Jedan je od suosnivača Pulske grupe, s kojom je predstavljao Hrvatsku na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2012. godine. Radi u pulskoj zadruzi Praksa kao projektant i urednik bloga za teoriju. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter