Predavanja u Svetim srcima: Istra u novom vijeku

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Do 15. studenog u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca posjetitelji mogu razgledati izložbu "Istra, lav i orao" te osjetiti dašak vremena od 14. do 18. stoljeća, kad je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život.

Jučer je u sastavu te izložbe održano prvo u nizu tematskih ciklusa predavanja "Istra u novom vijeku" koja će se održavati svaki četvrtak u Svetim srcima, a važnost i različitost tema za istarsko podneblje može se iščitati iz naziva tema pojedinih predavanja.

Sudjelovanje na predavanjima je besplatno za sve posjetitelje, a ujedno je moguće nakon odslušanih predavanja besplatno pogledati i samu izložbu.

Nakon uvodnih riječi Tatjane Bradara, koja je uz Ondinu Krnjak autorica izložbe, jučer je prvo predavanje održao dr. Robert  Kurelić, viši asistent sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, i to na temu "Austrija i Venecija na početku novoga vijeka: usporedni prikaz". U svome se izlaganju osvrnuo na usporedne karakteristike Austrije i Venecije tijekom toga razdoblja, na širenja, uspone i padove, a što je sve imalo refleksije na povijest Istre. Predstavio je i ukratko članove dinastije Habsburgovaca.

Govorio je i o tome kako se obrtništvo iz venecijanskoga područja širilo na područje gdje je bila jeftinija proizvodnja, kao što se sada proizvodnja širi put Indije, Bangladeša i drugih zemalja gdje je jeftina radna snaga, a kada se Venecija počela baviti ruralnim pitanjima, to se reflektiralo i na istarsku povijest i sudbinu.

Predavanja su jučer održali i dr. Ivan Jurković, izv. prof. sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli "Istra - useljenički prostor (16.-17. st.)", Markus Leideck, iz Državnog arhiva u Pazinu "Bune podanika u Austrijskoj Istri i njihov odraz u arhivskom gradivu" te naposljetku mr. Josip Višnjić, konzervator-arheolog iz Hrvatskog restauratorskog zavoda "Arheološki kontekst istarskih kaštela". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter