Predavanja o prometu za starije vozace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo predavanje o sigurnosti cestovnog prometa za sudionike u prometu starije životne dobi održat ce se u petak u 18 sati u prostorijama Mjesnog odbora Veli Vrh. Pilot-projektu auto kluba Pula-Rovinj prikljucio se Zavod za hitnu medicinu Istarske županije zajedno s Udrugom 50+, a podržavaju ga i Odjel za sigurnost cestovnog prometa PU istarske te Savjet za sigurnost prometa istarske županije.

- Cilj projekta je ukazati vozacima i svim ostalim sudionicima prometa starijim od 65 godina na važnost sigurnosti u prometu te na nužnost provjere zdravstvene sposobnosti za vožnju. U planu je održavanje predavanja u svim pulskim mjesnim odborima, stoga pozivamo vozace da se odazovu, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik auto kluba Ljubomir Cerovac.

Predavanje ce se sastojati od tri dijela. Na statistiku sudjelovanja pripadnika starije životne dobi u prometnim nesrecama, kao i na pogreške i ceste probleme s kojima se susrecu, ukazat ce djelatnici pulske prometne policije.

O lijekovima koji se ne smiju koristiti tijekom vožnje govorit ce djelatnici Hitne pomoci, dok ce se u trecem dijelu organizirati desetominutna obnova znanja o prometnim propisima, koju ce provesti djelatnici autoškole.

Osobe starije životne dobi 2007. godine prouzrokovale su na podrucju istarske županije ukupno 215 prometnih nesreca, dok su lani zabilježene cak 282, što predstavlja udio od 9,8 posto u ukupnom broju od 2.891 nezgode.

- Uz djecu, pješake, bicikliste i motocikliste, osobe starije životne dobi su najugroženija skupina u prometu. Nužno ih je kontinuirano educirati o propisnom i sigurnosnom kretanju u prometu, izjavio je nacelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa PU istarske Davor Tomicic.

- Nakon 65. godine svi vozaci obvezni su provjeriti svoje zdravstvene sposobnosti, kazala je ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetic-Božic. (K. TADIJIC)


Podijeli: Facebook Twiter