Predavanja o komunistima i komunističkim partijama

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od danas do subote održat će se treći dvogodišnji međunarodni znanstveni skup "Socijalizam na klupi" koji će biti otvoren danas u 12.30 na Filozofskom fakultetu, u Svečanoj dvorani Tone Peruško.

Ovogodišnja tema "Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate" okupila je gotovo stotinu sudionika iz petnaestak zemalja. Program čine izlaganja u brojnim sekcijama, plenarna predavanja i okrugli stolovi.

Pozvana plenarna predavanja održat će sveučilišni profesori Stephen A. Smith sa Sveučilišta u Oxfordu koji će govoriti o stogodišnjici Oktobarske revolucije u Rusiji, Jens Gieseke iz Centra za suvremenu povijest u Potsdamu koji će se pozabaviti komunističkim partijama u društvima državnog socijalizma nakon 1956., s naglaskom na Istočnu Njemačku te Pavel Kolář s European University Institutea u Firenci koji će održati predavanje na temu "Kraj partije: ideološko nepovjerenje i propadanje masovne politike od 1968. naovamo".

Na okruglim stolovima bit će riječi o nedavno objavljenim zbornicima "Social Inequalities and Discontent in Yugoslav Socialism" koji su uredili Rory Archer, Igor Duda i Paul Stubbs, zatim "Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma" koji je uredio Duda te "Socijalizam: izgradnja i razgradnja" koji su uredili Chiara Bonfiglioli i Boris Koroman). Sudjeluju recenzenti, urednici i autori.

Kako kažu organizatori, pored želje za poticanjem znanstvenog interesa za nedovoljno istražene teme, poticaj organizaciji skupa dale su okrugle svjetske i domaće obljetnice kao što su stogodišnjica Oktobarske revolucije, osamdeseta godišnjica dolaska Josipa Broza Tita na čelo Komunističke partije Jugoslavije te početka njezine federalizacije osnivanjem KP Hrvatske i KP Slovenije. "U širem europskom kontekstu predmet rasprava na skupu bit će slojevitost strujanja unutar komunističkih krugova koji su se za vlast borili ili je osvojili, obnašali i gubili, potom odnosi između komunista i protukomunističkih snaga, uspjesi i neuspjesi komunističkoga djelovanja na području unutarnje i vanjske politike, društvenih i ekonomskih odnosa, obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti. U izlaganjima sudionika naći će se vodeći, anonimni i bivši komunisti, oni koje su smatrali svojim unutarnjim i vanjskim neprijateljima, događaji koje su pokretali, procesi kojima su upravljali, pojave koje su im izmicale kontroli, teorije i ideali koje su zastupali te prakse koje su potvrđivale zadani kurs ili s njega skretale", najavljuju organizatori.

Program skupa i Knjiga sažetaka može se naći na www.unipu.hr/index.php?id=klupa2017. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter