Predavanja o boljoj komunikaciji djece posvađala roditelje

Talijanska Osnovna škola Bernardo Benussi (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Talijanska Osnovna škola Bernardo Benussi (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U rovinjskoj Talijanskoj osnovnoj školi "Bernardo Benussi" ovih dana vrije kao u pretis loncu. Razlog tomu je do sada neviđena polarizacija roditelja čija su djeca dva puta mjesečno po sat vremena na satu razredne nastave slušala predavanje pod nazivom "Izgradnja odnosa: inovativni projekt za razvoj osobnih vještina za učenike, učitelje i roditelje".

Usprkos činjenici da su se ista predavanja slušala i tijekom prošle školske godine u drugim školama i vrtićima diljem Istre, ove je godine grupa roditelja na facebooku i u pismu upućenom medijima s potpisom "Zabrinuti roditelji" iskazala veliko nezadovoljstvo. Smatraju da se u Talijansku osnovnu školu infiltrirala "organizacija bliska scijentologiji ili sličnoj psihosekti".

Razlog njihove zabrinutosti ponajviše leži u tome što kako vele o predavačima ne znaju ništa, izuzev da je organizator predavanja Centar za studije Podresca sa sjedištem u Udinama.

Nadalje, na stranicama CESNUR-a, stoji da je riječ o Institutu za istraživanje o novim religijama osnovanog od raznih europskih sveučilišta. Predavač Silvano Brunelli, jedan je od najaktivnijih učitelja Intenziva prosvjetljenja, odnosno da je bio biskup "crkve" Ecclesa Gnostica Alba (White Gnostic Church), te vođa jednog talijanskog ogranka Ordo Templi Orientis (Red Istočnog Hrama) koji u sebi sjedinjuje niz ezoteričnih mudrosti i saznanja. Uz to, navode i da je predavač sa svojom suprugom bio i osnivač Centra za istraživanja A Diade.

Također, "Zabrinuti roditelji" na dušu predavačima stavljaju i autorstvo čitavog niza knjiga koje su oni objavili (neke i poklonili djeci -"Vještine učenja") u čijim se naslovima, kako vele, pojavljuju pojmovi bliski scientologiji i sličnim psihosektama, te zaključuju da ovakvim programima mjesto nije u školi, pogotovo što oni kao roditelji o svemu tome nisu imali nikakve obavijesti, a kamoli dali privolu da ih djeca slušaju.

I dok svaka zaraćena strana ima svoje razloge za i protiv programa po svemu sudeći u raspletu situacije morat će sudjelovati i policija. Čini se da su policiju zvale obje strane - jedna pod sumnjom da se u školi provodi neprimjeren program, a druga da se zaštiti od nasrtaja pojedinih roditelja. Policija trenutno, kako odgovaraju na naš upit "provode izvid temeljem obavijesti anonimnog podnositelja, da je u osnovnoj školi na području Rovinja, uvršten program koji je moguće neprimjeren djeci".

U međuvremenu, priča se razmahala, pa je poprimila sulude tvrdnje, poput one da "djeca nakon predavanja vide bijele miševe?!! S druge strane, šuška se i to da je cilj "Zabrinutih roditelja" smjena ravnateljice?! Bilo kako bilo, čini se da bi najpametnije bilo da se prije vještine komunikacije među djecom i sami odrasli pozabave ovom temom. Pa zar se projekt i ne zove "Gradimo odnose"? (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter