Predane kandidature za izbore u HDZ-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavno tajništvo HDZ-a objavilo je poslijepodne na internetskim stranicama stranke listu kandidata koji su danas do podneva predali kandidature za predsjednika, zamjenika predsjednika, potpredsjednike i clanove Predsjedništva HDZ-a, koji ce se se 20. svibnja birati na 15. Opcem Saboru HDZ-a.

Za predsjednika HDZ-a kandidirali su se Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko, Darko Milinovic, Milan Kujundžic te Domagoj Ivan Miloševic, a za zamjenika predsjednika Andrej Plenkovic, Drago Prgomet te Ante Sanader.

Na Opcem saboru birat ce se šest potpredsjednika, a za tu funkciju podnesene su 24 kandidature. Za tu funkciju kandidirali su se svi sadašnji potpredsjednici (Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Božidar Kalmeta, Ivan Jarnjak i Ivan Šuker), osim Petra Cobankovica. Kandidirali su se i glavni tajnik Branko Bacic, predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Katarina Fucek, kao i celnici HDZ-a u Zagrebu i Rijeci - Ante Zvonimir Golem i Mile Biondic.

Po Pravilniku o izbornoj promidžbi, naime, da bi kandidati i formalno postali kandidatima za razna celna mjesta HDZ-a na 15. Opcem saboru, moraju prikupiti potreban broj potpisa izaslanika do 19. svibnja u podne.

Kandidati za predsjednika stranke moraju prikupiti najmanje 400 potpisa od 2.200 izaslanika opceg sabora. Za zamjenika treba 300 potpisa izaslanika, 250 za potpredsjednike stranke, a 200 za clana Predsjedništva HDZ-a. Svaki izaslanik može potpisom poduprijeti više kandidata.

Tomislavu Karamarku stižu javne potpore županijskih, gradskih i opcinskih organizacija HDZ-a. Posebno je odjeknula ona što mu ju je izrazilo deset celnih ljudi stranke u gradovima i opcinama Osjecko-baranjske županije koja se smatra jednim od najcvršcih uporišta Jadranke Kosor. No, sadašnja predsjednica HDZ-a unatoc svemu ne gubi nadu, vjeruje da ce izaslanike izbornog sabora uspjeti uvjeriti da je ipak ona najbolje rješenje za stranku. U tome bi joj trebao pomoci i Andrej Plenkovic kojeg je jucer predstavila kao svojeg kandidata za zamjenika predsjednika.


Podijeli: Facebook Twiter