Predaja obojana u crveno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Do not fuck with Social Democracy!" naziv je izložbe Nemanje Cvijanovica otvorene u petak navecer u galeriji Anex Multimedijalnog centra LUKA. Izložba je u suštini triptih u cijem prvom dijelu nalazimo veliku fotografiju bijele zastave pokrivenu crvenim filtrom. Drugi dio instalacije sacinjava videozapis bijele zastave koja vijori snimana s crvenim filtrom, a zadnji dio je kompletna prostorija (kubus) osvijetljena crvenim svjetlom.

U predgovoru izložbe Tevž Logar navodi da je na razini teme Cvijanovic uglavnom usredotocen na trenutacna politicka, ekonomska i društvena pitanja, koja pokušava usporediti s poviješcu, ideologijom i umjetnickim sistemom.

"Izložba "Do not fuck with Social Democracy!", u osnovi je vizualna i zvucna instalacija koja se proteže kroz citav prostor galerije. Poput nekih njegovih ranijih radova, cini se poput metafore kojom nastoji privuci pozornost na opasnosti ideoloških mehanizama koji vrebaju u pojedincu. "Predaja" pojedinca u društvu pruža najbolju platformu za pojavu radikalnih stavova temeljenih na manipulaciji i zlouporabi ideja i ucenja.



Cvijanovicev rad to prenosi izravno, simbolicki razotkrivajuci ideološki mehanizam, te izravno ukljucujuci gledatelje, cime naglašava važnost njihove uloge u društvu. Zahvaljujuci Cvijanovicevoj intervenciji, bijela zastava kao simbol predaje postaje revolucionarno i ideološki obojana crvenom", piše Logar.

Nemanja Cvijanovic je diplomirao slikarstvo 1998. godine na Accademia di Belle Arti u Veneciji, a 2010. je magistrirao na poslijediplomskom studiju Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti na venecijanskom Arhitektonskom sveucilištu na odsjeku za Umjetnost i dizajn. Jedan je od osnivaca udruge Oblik i Sadržaj, te clan udruge Drugo more u sklopu koje radi na nizu projekata kao umjetnik, selektor i kustos. Od 2009. godine voditelj je programa Galerije SIZ. Izlagao je na preko 140 skupnih i 29 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba koja je ostvarena u suradnji s Galerijom ŠKUC iz Ljubljane te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Pule, ostaje otvorena do 27. lipnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter