Pred Židovskom opcinom sa slikom Hitlera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladic koji je na svojoj Facebook stranici objavio fotografiju na kojoj ispred zgrade Židovske opcine u Osijeku u društvu djevojke cije je lice skriveno slikom Adolfa Hitlera drži ruku ispruženu u nacisticki pozdrav mogao bi dobiti kaznu od šest mjeseci do tri godine zatvora - ako se kriminalistickom istragom utvrdi da je došlo do kaznenog djela iz cl. 174. KZ-a, odnosno rasne ili druge diskriminacije.

Na fotografiju objavljenu na Facebook profilu mladica pod nadimkom Grof Ivan Bücky, a, kako kažu, prema dojavi uznemirenih gradana, reagirao je i Margelov institut iz Zagreba. «Zgražamo se nad objavljenom fotografijom. To je zlocin širenja rasne mržnje», stoji, izmedu ostalog, u priopcenju objavljenom na njihovoj web stranici.

Kako navode dalje, ispod fotografije su pronašli i rasisticki komentar objavljen 14. kolovoza. U njemu, izmedu ostalog, kaže «moj dida je klao židovsku djecu u ?akovu i bacao ih s drugoga kata u zaprežna kola i vozio na dubrivo», te Židove, koje naziva «karcinomom covjecanstva», proziva za «sve gospodarske krize, lokalne i svjetske ratove, gladi i siromaštvo», ali i etnicko cišcenje u Palestini.


Podijeli: Facebook Twiter