Pred Spomen dom postavlja se solarno stablo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak i subotu 21. i 22.  travnja, u pazinskom se Spomen domu održavaju 2. Energetski dani grada Pazina, najavio je na konferenciji za novinare Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina. Pozivajući građane da posjete manifestaciju naglasio je kako se ovaj projekt oslanja na Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kojim su se obavezali da će u svojim gradovima do 2030. smanjiti emisije CO2.

Ulaznica za druge projekte

Ovu preuzetu obavezu Pazin provodi kroz mjere energetske učinkovitosti i podizanje svijesti građana o prednosti dugoročnih aktivnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Osim primjera dobre prakse, poseban naglasak će se dati energetskoj obnovi višestambenih zgrada. Krulčić poziva sugrađane u subotu u 18 sati pred Spomen dom na predstavljanje "solarnog stabla" opremljenog solarnim panelima i punjačima za mobitele i prijenosna računala. Energetski dani u Pazinu održavaju se u povodu Dana planeta Zemlje, čime, kaže Krulčić potvrđujemo kako razmišljamo o očuvanju okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije, a tomu svjedoči i partnerstvo u Life SEC Adapt projektu vezanom uz prilagodbe klimatskim promjenama na lokalnoj razini. Postavljanje solarnog stabla je ulaznica u pripremu novih projekata koji će potvrditi viziju grada Pazina kao zelenog grada, grada energetske učinkovitosti i smanjenja stakleničkih plinova"

Energetski dani održavaju se u sklopu provođenja mjera Akcijskog plana energetske učinkovitosti, dodala je Claudia Pučić viša stručna suradnica za EU projekte u gradskoj upravi. Program je, kaže, podijeljen u dva dijela.

Nastup sedam zborova

U petak će se održati predavanja za predstavnike lokalne samouprave, privatnog sektora i suvlasnike višestambenih zgrada, koji će nakon toga imati prigode posjetiti objekte čiju je energetsku obnovu dijelom financirala EU. U prostorima Spomen doma moći će se razgledati izložba energetski učinkovitih proizvoda, a održat će se i predavanja za građane i obiteljska poljoprivredna gospodarstva o korištenju bespovratnih sredstava za ulaganja u vlastite djelatnost uz postizanje energetske učinkovitosti.

Pazinske energetske dane zaključit će FAKS (Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva), najavila je Ines Kovačić Drndić, a na koncertu koji će u subotu u 18 sati započeti u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma, uz domaćine Zbor "Roženice" iz Pazina nastupit će ukupno sedam zborova iz Hrvatske, Italije i Slovenije. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter