Pred nama je najduži gračaški vikend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred nama je najduži vikend u Gračišću, najavio je na konferenciji za novinare gračaški načelnik Ivan Mijandrušić dodajući da ovog vikenda općina Gračišće slavi svoj dan i blagdan zaštitnika župe sv. Vidova, odnosno tradicionalnu Vidovu. Blagdan sv. Vida crkva slavi 15. lipnja, a prema običaju, pučke svečanosti i Dan općine Gračišće slave se prvi vikend nakon blagdana sveca kojem je posvećena gračaška župna crkva.

Festival istarskih maneštri

Gračaška Vidova uobičajeno počinje svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja se održava u subotu od 18 sati na gračaškom Placu. Tada će načelnik Mijandrušić općinska priznanja uručiti Davoru Trupkoviću, pomoćniku ministrice kulture, te OPG-ima Davora Bažona iz Gračišća i Alberta Buršića iz Katuna Gračaškog. Nakon sjednice nastupit će Pazinske mažoretkinje među kojima su i djevojke iz Gračišća te Vokalna skupina Frndalice iz Lanišća.

U subotu je jubilarni, 15. Festival istarskih maneštri na kojom će nastupiti 10 kuharskih ekipa. Tko će sve i kakve maneštre kuhati najavio je Damir Baćac, zamjenik općinskog načelnika. Predstavnici TZ-a Čavla kuhat će jačmik i fažol, Konoba Marino maneštru s trukinjon, DVD-ovci Gračišća maneštru s koromačon, Gracisćanke će kuhati zelenu maneštru, a Župni zbor sv. Vida pripremiti maneštru z gomoljami. Bistro Pod lipom kuhat će maneštru z jačmikon, Mokronoški kuhari iz Slovenije ponudit će škratomaneštru, Žminjci će se predstaviti s maneštron z biguli, Poljanci s maneštron z ripon, a Škopljanke s joton.

Mijandrušiću je posebno drago što su se ove godine u festival uključile Škopljanke čime je zastupljena čitava općina. Maneštre će se kuhati na štednjacima na drva od 13 do 18 sati, kada je na redu kušanje i ocjenjivanje maneštri. Cijena bona za kušanje jedne manešte je 10 kuna, za komplet bonova od 40 kuna može se kušati pet maneštri, a tko za 50 kuna kupi keramičku zdjelicu može kušati sve! Uz to, u subotu će se održati razigravanje boćarskog i malonogometnog turnira čije se završnice igraju u nedjelju.

Nedjeljna Trka s tovari

Nedjeljni program ovogodišnje Vidove počinje misom u 11.30 sati, a nastavlja boćarskom završnicom od 15 sati i malonogometnom od 18 sati. U 19 sati krenut će tradicionalna Trka s tovari, a sve završava plesnom zabavom uz Ribalta band i Koktelse.

Obnovljena župna crkva

Mijandrušić s posebnim veseljem, kaže, najavljuje ovogodišnju Vidovu koju će obilježiti dovršetak obnove župne crkve. Obnova crkve bila mu je, ističe, velika želja još u prvom načelničkom mandatu. Bilo bi mu draže da je to ostvario u jednom od protekla četiri mandata, ali na kraju je sretan što svoj peti mandat započinje završetkom obnove crkve sv. Vida, Miodesta i Kresencije, kako se punim nazivom titulira župna crkva u Gračišću. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter