Pred nama je desetak kišnih dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovo je proljece upravo onako promjenjivo kako se to od proljeca i ocekuje. Takav je bio gotovo citav travanj. Temperature su tijekom citavog mjeseca bile i više nego ugodne, pri kraju mjeseca one su prešle i granicu od 25 stupnjeva, što uz suncano vrijeme nalikuje ranom ljetu.

Za razliku od izrazito kišovite zime, kiše je tijekom travnja bilo znatno manje a i uz znatno manje kišnih dana. S ukupno 80 litara oborina po metru cetvornom, mjesec je bio prosjecno kišovit. Dvadesetak suncanih dana i tek nekoliko oblacnih i kišovitih dana, koliko ih je zabilježeno tijekom citavoga travnja, to najbolje pokazuju.

Da smo još uvijek u proljecu pokazuju i ovi posljednji dani. Vrijeme je došlo pod utjecaj novih ciklona i nešto svježijeg zraka koji se sa sjevera premješta na ova podrucja. Za razliku od stabilnog i suncanog kraja travnja, slijedi nam desetak dana vrlo "proljetnog" vremena u kojem ce se vremenske prilike mijenjati gotovo svakodnevno.

Prema trenutnim prognozama, nestabilno ce se vrijeme zadržati narednih desetak dana. Ocekuje se još dosta kiše, znatno manje sunca, a i temperature zraka ce biti nekoliko stupnjeva niže od onih zabilježenih proteklog tjedna.

Posebno treba upozoriti na dane koji slijede do kraja tjedna, ocekuju se jace oborine a uz mjestimicne grmljavine moguce je da se mjestimicno zabilježe i jace vremenske nepogode.

Mjesec svibanj prvi je mjesec u godini u kojem se bilježe jace i ceste grmljavine, tome pogoduju sve više temperature zraka i cesti prodori hladnijeg zraka sa sjevera. Kako se u narednom periodu ocekuje dosta jaka ciklonalna aktivnost i cesti prodori hladnijeg zraka tako su i opasnosti od jakih grmljavina i jacih oborina sve izraženiji.

Tijekom svibnja cesto se bilježi i tuca, sigurno je da trenutno postoji i takva opasnost, odbrane nažalost nema - jedino nada da ce nas nekako zaobici.

Nalazimo se u sredini proljeca, uobicajeno je da je vrijeme vrlo promjenjivo, topli i prohladni dani izmjenjuju se iz dana u dan. Tako ce vrijeme izgledati u narednih desetak dana, novo jace zatopljenje i prava najava ljeta ocekuje se u drugoj polovici mjeseca pri cemu bi se temperature zraka po prvi puta trebale približiti granici od trideset stupnjeva. (Mario GRABAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter