Pred istarske birače danas izlazi 238 kandidata

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Hrvatski građani s pravom glasa, njih 3,7 milijuna, danas izlazi na ukupno 6.574 biračkih mjesta te biraju ukupno 151 zastupnika u Hrvatskom saboru, koji će formirati Vladu i voditi državu sljedeće četiri godine. Ukoliko se, naravno, ne bi opet ponovio "španjolski slučaj" ponovnih izbora. U deset izbornih jedinica neposrednim tajnim glasanjem građani biraju 140 kandidata koji će ih narednih četiri godine predstavljati u Saboru.

Biračka su mjesta posebno organizirana i na brodovima, (646 birača); zatvorima, (2.762); vojsci (485) i ustanovama socijalne skrbi (8.913 birača). Hrvatski birači mogu birati na nekoliko načina. Tako će jedni neposrednim tajnim glasovanjem birati buduće saborske zastupnike u ukupno 10 izbornih jedinica, u kojima biraju po 14 zastupnika u svakoj jedinici razmjernim sustavu po D'Hondtovom modelu.

Preferencijalno po drugi put

Drugi glasuju za tri kandidata u 11. izbornoj jedinici u kojoj se biraju zastupnici koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, takozvana dijaspora. U posebnoj, 12. izbornoj jedinici birači glasuju za ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina - po tri zastupnika srpske nacionalne manjine i pet zastupnika ostalih manjinskih naroda - a u Sabor ulaze kandidati manjina s najvećim brojem osvojenih glasova. Po četvrti puta, drugi puta na izborima za Hrvatski sabor, birači će moći koristiti preferencijalni glas.

Prvi su put hrvatski birači tu mogućnost dobili na izborima za Europski parlament 2013./2014. godine, a potom i prvi put na parlamentarnim, u studenome prošle godine. Kod preferencijalnog glasovanja birač, osim stranačke liste, može zaokružiti i jednog od kandidata na toj listi, odnosno dati mu takozvani preferencijalni glas. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova od broja kojeg je dobila njegova lista, imat će prednost za ulazak u Sabor pred onima kandidatima koji su na listi na višem mjestu od njega.

Drugim riječima, birači imaju mogućnost izabrati kandidata imenom i prezimenom, neovisno o tome na kojem se mjestu kandidacijske liste nalazi, što teoretski znači da u Sabor mogu ući i kandidati pozicionirani na samom začelju listi, ukoliko osvoje dovoljan broj preferencijalnih glasova. 

Više lista i kandidata

U 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaća izborna područje Istarske i zapadni dio Primorsko-goranske županije, u istarskim gradovima i općinama organizirano je ukupno 517 biračkih mjesta. Kompletna 8. izborna jedinica broji ukupno 383.943 birača, dok je samo na području Istarske županije registrirano njih188,047. Najviše građana s pravom glasa, njih 50,655, je u najvećem istarskom gradu Puli; slijedi Poreč (16,029) i Rovinj s 13,732 birača, te Umag u kojem pravo glasa ima 12,931 birača. Pred istarske birače danas na izbore izlazi ukupno 17 kandidacijskih listi.

Također, danas u trku za saborske mandate na razini Hrvatske kreće ukupno 2.456 kandidata, čija će imena birači moći zaokruživati na ukupno 177 listi, što je 11 listi više nego u studenome prošle godine. Više je listi i u 8. izbornoj jedinici u kojoj se za četverogodišnji zastupnički mandat natječe ukupno 238 kandidata i kandidatkinja.

Biračka se mjesta u na svim biralištima otvaraju u sedam, a zatvaraju u 19 sati. Prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni danas (nedjelja) na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva, dok će prve službene rezultate DIP objaviti točno u ponoć. Objava rezultata na ovim i prethodnim izborima je nešto kasnija, a razlog je preferencijsko glasovanje. Podatke o odazivu birača Državno izborno povjerenstvo će objavljivati u dva navrata - danas u podne i u 17 sati. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter