Pred Hrvatskom novi izazovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa završenim pregovorima i potpisanim ugovorom o pristupanju, Hrvatsku u sljedecoj godini cekaju novi izazovi da bi se što bolje pripremila za uspješno funkcioniranje kao punopravna clanica Europske unije.

Nakon potpisivanja pristupnog ugovora 9. prosinca u Bruxellesu prvi posao koji sada ceka novu hrvatsku Vladu u vezi s Europskom unijom jest priprema za referendum, koji se treba održati 22. sijecnja sljedece godine, a na kojem ce se hrvatski gradani izjasniti o ulasku zemlje u EU.

Tek nakon ratifikacije pristupnog ugovora u Hrvatskoj krenut ce postupak ratifikacije u 27 zemalja clanica EU-a koji treba biti dovršen do 30. lipnja 2013. da bi Hrvatska postala punopravna clanica od 1. srpnja 2013.

Tijekom procesa ratifikacije Hrvatska ce biti informirana i konzultirana o novim zakonima koji se budu donosili u EU-u i u tom razdoblju moci ce dati svoj doprinos u oblikovanju tih zakona i propisa. Hrvatski veleposlanici u trecim zemljama bit ce pozivani na sastanke svojih kolega iz 27 zemalja clanica.

Pristupni ugovor predvida da Hrvatska ima 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Novi saziv Hrvatskog sabora odredit ce 12 zastupnika koji ce do ulaska u EU 1. srpnja 2013. sudjelovati u radu Europskog parlamenta kao promatraci.

Hrvatska ce se pocetkom sljedece godine trebati odrediti i prema novom meduvladinom ugovoru o fiskalnoj disciplini koji bi trebao biti potpisan do ožujka, a ratificiran do sredine sljedece godine.

Cilj tog ugovora, koji su nacelno podržale sve države clanice osim Velike Britanije, jest zacementirati fiskalnu disciplinu u eurozoni da bi se ubuduce sprijecile nove dužnicke krize i što bi, prema ocekivanjima, trebalo vratiti povjerenje investitora u sigurnost državnih obveznica zemalja eurozone.

Radna skupina Europskog vijeca za izradu nacrta tog ugovora vec je pocela s radom i posao bi trebao biti dovršen do kraja sijecnja. Ocekuje se da bi novi ugovor mogao biti potpisan na summitu EU-a pocetkom ožujka.

Prema prvom nacrtu toga ugovora, on bi stupio na snagu kada ga ratificira devet zemalja clanica. Medutim, postoji puno nedoumica oko buduceg ugovora i njegovih dometa, koje ce trebati razjasniti kroz rasprave o pojedinostima njegovog sadržaja.

Hrvatska je, kao i sve ostale nove clanice EU-a, u pristupnom ugovoru preuzela obvezu da ce uvesti euro kada za to ispuni uvjete, ali pri tom nije postavljen nikakav rok.

Do ulaska Hrvatske u EU, Europska komisija ce pratiti kako ona ispunjava obveze koje je preuzela tijekom pristupnih pregovora. U proljece sljedece godine objavit ce izvješce o monitoringu za tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosude i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Najesen, umjesto izvješca o napretku, koje se svake godine objavljuje za zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, Komisija ce za Hrvatsku objaviti cjelovito izvješce o monitoringu, koje ce obuhvatiti sva poglavlja. Zadnje izvješce za tri najteža poglavlja bit ce objavljeno u proljece 2013. godine.

Potpisivanjem pristupnog ugovora poceli su i postupci vezani uz provedbu arbitražnog sporazuma o rješavanju granicnog prijepora izmedu Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg je Ljubljana dugo blokirala hrvatske pristupne pregovore.

U peteroclani arbitražni sud dvije su države vec predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca. Preostalu trojicu trebaju zajednicki izabrati s popisa što ce im ga predložiti Europska komisija.

Ako se dvije strane ne usuglase, sastav arbitražnog suda dopunit ce Medunarodni sud pravde s predloženog popisa Europske komisije. U Komisiji ne žele ništa reci o sastavljanju popisa niti kada ce on biti dostavljen dvjema državama, ali po svemu sudeci cekaju da se formiraju vlade u obje zemlje.

Posebno važno za Hrvatsku bit ce njezina pripremljenost za povlacenje novca iz europskih fondova. Clanstvo u EU-u samo po sebi ne znaci puno ako se u što vecoj mjeri ne iskoriste mogucnosti koje ono pruža.

Jedini zajamceni novac su izravna placanja poljoprivrednicima, a za sve ostalo potrebno je pripremiti dobre projekte i pronaci sredstva za njihovo sufinanciranje.


Podijeli: Facebook Twiter