Pred crkvom sv. Blaža majice za golišave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi neprimjereno odjeveni gosti koji žele posjetiti vodnjansku crkvu svetog Blaža prije ulaska ce morati obuci majicu ili se omotati maramom s logom grada Vodnjana ili slikom vodnjanske crkve. Inicijativu je pokrenula gradska Turisticka zajednica, kako kaže njena direktorica Morena Smoljan Makragic, sa željom da omoguci turistima koji se zateknu u blizini crkve, a zbog vrucine nisu primjereno odjeveni, da u nju ipak udu.

- Ispred crkve ce biti štand na kojem ce se prodavati majice i marame. Cijene još nismo utvrdili, ali bit ce simbolicne da pokrijemo troškove njihove izrade, a ostatak novca ce ici crkvi. Nije nam cilj zarada vec promocija jer ce posjetitelj kuci ponijeti svojevrsni suvenir, kaže Smoljan Makragic.

Na pitanje što znaci biti neprimjereno odjeven odgovara da su to majice bez rukava, kratke suknje, kupaci kostimi i slicno. Dodaje da u Vatikanu, primjerice, posjetitelji oblace svojevrstan kombinezon koji se potom baca.

S ovom se idejom vodnjanskog TZ-a slaže i župnik Marijan Jelenic, koji se svojedobno u Glasu Istre pohvalio da u sezoni odbije primiti i do 1.800 posjetnika crkve sv. Blaža, a poznat je i po tome što je pred koju godinu iz crkve izbacio i ekipu BBC-a koja je željela snimiti dokumentarac o vodnjanskim relikvijama.

Mada nam sada nije želio govoriti o izbacivanju ili nedozvoljavanju posjetiteljima da udu u crkvu, istaknuo je da su svecenici dužni ocuvati dignitet i moral u crkvama, što ukljucuje i primjereno odijevanje pri obilasku sakralnih objekata.

- Bi li vama bilo drago da vam netko gol i znojan sjedne na stolicu? Ne vjerujem. Dakle, radi se prvenstveno o higijeni, ali i o znaku poštovanja prema odredenim ustanovama u koje spadaju i sakralni objekti.

Jedan od razloga zašto je vodnjanski župnik sada odlucio javno upozoriti na nužnost propisnog odijevanja pri obilasku crkve sv. Blaža, kaže, su sve oskudnije odjeveni turisti.

- Prije su se ovakvi objekti više poštivali, a u zadnje tri, cetiri godine nastala je navala golotinje. Cujte, crkva se bavi duhovnom stranom covjeka, kao što se roditelj bavi dobrim odgojem svoga djeteta. Pustiti ljude da obilaze ovaj naš divni katolicki spomenik nepropisno odjeveni bilo bi isto kao da vi pustite dijete da za vrijeme rucka stavlja pijesak u paštašutu, porucio je Jelenic. (P. SOFTIC MEHMEDOVIC I T. GRBIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter