Pred burzom rada: Sve je veza, veza i samo veza

Ilustracija
Ilustracija

Uranio Uskrs, a s njim i potražnja za sezonskim radnicima pa je oglasna ploča na burzi rada u Puli sasvim lijepo popunjena. "To je posao samo za par dana", komentiraju naši sugovornici pred pulskim Zavodom za zapošljavanje, "a nakon Uskrsa opet doma i čekaj lipanj, u najboljem slučaju svibanj". A konkurencija jaka - u Istri smo blizu 12.300 nezaposlenih, u veljači 330 više nego u siječnju, 1.750 više nego lani u ovo doba.

- Više je i prijavljenih slobodnih radnih mjesta - u prva dva mjeseca 900 više nego lani, a i zaposlenih s evidencije Zavoda lani je bilo 886, ove godine 1.135, optimistično ističe predstojnica pulskog Područnog ureda Tanja Lorencin Matić.

Posao u sezoni traži i Manuela iz Pule, nezaposlena frizerka koja se okrenula radu u ugostiteljstvu, jedna od 5.510 nezaposlenih žena u Istri.

- Čisto sumnjam da će me netko zaposliti kad čuje da imam dvoje male djece. Na razgovoru za posao svi pitaju: imate li djece, imate li namjeru imati još djece? Ne daj Bože da se netko od njih dvoje razboli, odmah dobiješ otkaz. A ako nemam posao, ne mogu za maloga dobiti ni mjesto u jaslicama. Začarani krug. Natalitetna politika - nula, kaže Manuela.

- Imam 55 godina i, vjerujte mi, to je živa istina - sve je samo veza, veza i samo veza. Postoje poduzeća gdje su svi zaposleni iz obitelji, od oca do unuka i praunuka, a to rade oni koji mogu, oni na vrhu. Jedino što može pomoći je da odete osobno u firmu gdje se želite zaposliti, jer životopis i svi dokumenti koje predaš na natječaj nisu toliko važni koliko kad te šef upozna, priča simpatična gospođa, ne želeći otkriti ime. (piše D. PALIBRK; snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter