Precizno mapiranje potonulih rimskih brodova

Međunarodni timovi na lokalitetu antičkih brodoloma
Međunarodni timovi na lokalitetu antičkih brodoloma

Podvodna arheološka istraživanja nalazišta antičkih brodoloma na rtu Uljeva kod Ližnjana nastavljena su prije dva tjedna, a provodit će se do subote.

Istraživanja vodi Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru prema programu zaštite kulturne baštine Ministarstva kulture, a arheolozima je pomoć osigurala i lokalna zajednica, točnije Turistička zajednica Općine Ližnjan. Novost istraživanja na ovom lokalitetu, koji se obrađuje već godinama, je da će slovenski tim arheologa vrijednom MBES opremom izraditi preciznu batimetrijsku kartu lokaliteta na kojima leže olupine antičkih trgovačkih brodova.

Na opasnim hridinama Uljeve jedan je rimski brod potonuo u 1. stoljeću prije Krista, a drugi je nastradao u 4. stoljeću. Brodovi su prevozili vino i ostale proizvode u amforama, a pronađeno je i mnogo sitnijeg posuđa koje se također upotrebljavalo u trgovini. Uz arheološka istraživanja već se treću godinu na Uljevi odvija i međunarodna UNESCO-va škola podvodne arheologije koju pohađa sedmero studenata i mladih arheologa iz sedam zemalja.

Oni, osim teoretskih predavanja u Općini Ližnjan, imaju i praktične vježbe na podvodnim lokalitetima. Nastavak istraživanja očekuje se i u godinama koje slijede, a prvo izvješće o rezultatima bit će predstavljeno krajem godine na svjetskoj konferenciji podvodnih arheologa IKUWA u španjolskoj Cartageni. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter