Preciznije kratkoročne prognoze vremena za istarsko područje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana na društvenim mrežama, na stranicama Istrameta osvanula je obavijest u kojoj veliki broj svojih prijatelja i pratitelja informiraju da će uskoro predstaviti jedan od najvažnijih projekata od početka rada. Pojašnjavaju da je riječ o profesionalnom WRF prognostičkom modelu posebno specijaliziranom za Istru, Kvarner i Gorski kotar, u čijoj su izradi sudjelovali vrhunski poznavatelji materije i fizike atmosfere.

Prognoze za 72 sata

Upitali smo ih stoga da nam detaljnije pojasne o čemu se radi. Od Petra Radovana iz Istrameta doznali smo tako da će ovaj prognostički model zadovoljiti potrebe mnogih, od profesionalnih korisnika do poljoprivrednika putem prognoze temperature i vlažnosti tla po dubinama.

- Pored naprednih parametara, bit će dostupni i osnovni parametri kao što su temperature zraka, oborine, brzina i smjer vjetra te brojni drugi! Osim naših standardnih aktivnosti u vidu praćenja i prognoziranja vremena s naglaskom na Istru, uskoro ćemo početi publicirati vlastiti profesionalni prognostički model naziva Istramet WRF. Prognostički model bit će posebno specijaliziran za Istru, a obuhvaćat će i bližu okolicu, uključujući Kvarner i Gorski kotar. Rezolucija prognostičkog modela iznimno je preciznih 3,5 kilometara, što je u rangu najkvalitetnijih modela koji se trenutno publiciraju u svijetu. Zbog visoke preciznosti i velikih hardverskih zahtjeva, izračuni će obuhvaćati period do 72 sata unaprijed, naglasio je Radovan.

Pored standardnih parametara kao što su temperatura i vlažnost zraka, oborine, smjer i brzina vjetra, prognostički model, pojašnjava Radovan, izračunavat će i brojne ostale parametre koji će zadovoljiti profesionalne korisnike, ali i obične građane.

Predviđanja snijega

- Izdvojili bi prognozu temperature i vlažnosti tla za nekoliko slojeva, što će posebno zanimljivo biti poljoprivrednicima. Odličan prikaz prognoze jačine udara vjetra koristit će nautičarima, a spomenimo i prognozu horizontalne vidljivosti, kao i oblačnost. Desetak parametara za predviđanje oluja koristit će profesionalnim korisnicima te svima koji žele naučiti više o atmosferi, ističe Radovan.

Prognozu modela uspoređivat će, kaže nadalje, s prikupljenim podacima s automatskih meteoroloških postaja. Upravo zbog toga odlučili su sve aktivnosti usmjeriti prema kvalitetnim i profesionalnim mjerenjima, iako to znači i manji broj aktivnih lokacija na istarskom području.

- Prikupljeni podaci u budućnosti će se koristiti za poboljšanje prognoza samog modela. Ukratko, očekujemo značajno povećanje preciznosti kod kratkoročnih prognoza za istarsko područje. Zbog odlične rezolucije model će, primjerice, moći prognozirati snijeg i u slučajevima kad on padne samo na najvišem dijelu Ćićarije, što globalni modeli zbog malog područja ne mogu predvidjeti, kaže na kraju Radovan.

Projekt je dosad podržao Poljoprivredni odjel Istarske županije s 5.000 kuna, a financijsku održivost u idućim godinama Istramet planira osigurati putem sponzora te natječaja za neprofitabilne organizacije. Glavnina troškova otpada, pojašnjava, na potreban vrlo snažan hardver te administraciju.

Prognostički model javnosti će biti dostupan do kraja rujna na mrežnim stranicama Istrameta. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter