Precijenjeni stambeni kvadrati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi se slažu s time da su stambeni kvadrati precijenjeni, osobito oni u novogradnji. Investitori napuhuju cijene i nakon završetka žele stanove pošto-poto prodati za cetverostruko više no što su potrošili za njihovu izgradnju.

Svi se nadaju da ce se ove godine stabilizirati i cijene i tržište. Istovremeno, investitori i prodavatelji ocekuju da ce stanove ponovno moci nuditi po nekadašnjim cijenama. No, mnogi agenti za nekretnine govore da su i prije krize cijene bile prevelike, osobito za one stanove koji, iako na dobroj poziciji, više slice bolje uredenoj šupi.

Glasnogovornica portala za nekretnine Crozilla Željka Jurleta veli da neizvjesnost i dalje koci prodaju te da u odnosu na zadnjih nekoliko mjeseci nema vecih promjena.

- Gotovo da smo se navikli na to da cijena stanova u Hrvatskoj polako pada. Taj je pad nastavljen i u sijecnju. Ukratko, na tržištu nema vecih iznenadenja, što je za ocekivati s obzirom na cjelokupnu gospodarsku situaciju. Ipak, jedno je sigurno - oglašivaci ne popuštaju bitnije i cijena pojedinih nekretnina još je prevelika, veli Jurleta.

Dodaje da bi se taj problem trebao razriješiti ove godine, jer bi na vidjelo mogle izaci bitne razlike u cijeni izmedu kvalitetnih i nekvalitetnih nekretnina. Po njenim rijecima, investitori i banke trebali bi dati svoj doprinos žele li pokrenuti zamrlo tržište nekretninama.

- Bez boljih uvjeta kreditiranja i nižih cijena malo je onih koji ce se upustiti u kupnju stana. Dakako, kvalitetne nekretnine na dobrim lokacijama ne gube lako na vrijednosti. Dvosobni i trosobni stanovi, koji su i najtraženiji, na takvim lokacijama nece puno pojeftiniti, kaže ona.

O tome svjedoce i cijene u oglasima, putem kojih se atraktivne kuce i stanovi prodaju za astronomske svote. Prvo mjesto vec duže vrijeme drži Rovinj, gdje kvadrat nerijetko stoji i do 3.500 eura. Obicno je rijec o stanovima ili kucama u starogradskoj jezgri. Visoke cijene drže i Volme, gdje se novogradnja prodaje po 2.200 eura po kvadratu.

Iznimka nije ni Pula, gdje se luksuzno opremljeni i uredeni stanovi prodaju za 2.700 eura po kvadratu. Po podacima portala Crozilla, prošlog mjeseca je Pula bilježila pad cijene za 0,9 posto u odnosu na prosinac pa je kvadrat u prosjeku koštao 1.466 eura.

Po rijecima Ante Tabaka, direktora portala Crozilla, cijenu odreduje i osnovno pravilo ponude i potražnje. I dok potražnja opada, ponuda je svakim danom veca jer se završavaju projekti koji su zapoceti u prošloj ili pretprošloj godini, kaže on.

- Veliku ulogu igraju i kamatne stope kredita te bojazan za radna mjesta. U kriznim vremenima svi štede i boje se upuštati u bilo kakve investicije, tako da se i kreditno sposobni gradani ne žele zaduživati ako to uistinu nije potrebno. Upravo je neizvjesnost jedan od razloga sve manjem broju prodanih stanova, zakljucio je Tabak.


Podijeli: Facebook Twiter