Prebjegao sirijski zamjenik ministra nafte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik sirijskog ministra nafte Abdo Husameldin objavio je na YouTubeu da se pridružuje sirijskim ustanicima, postavši tako prvi visoko rangirani dužnosnik koji je napustio režim Bašara al-Asada otkako je u zemlji prije godinu dana pocela pobuna protiv njegove vlasti.

"Ja, Abdo Husameldin, zamjenik ministra nafte i prirodnih bogatstava, objavljujem ostavku na svoju dužnost i povlacenje iz vladajuce stranke. Pridružujem se revoluciji casnih ljudi", kazao je u video snimci koju je postavio na YouTube.

"Porucujem režimu: nanijeli ste ljudima za koje tvrdite da su vaši godinu dana patnje i tuge, uskratili im temeljna ljudska prava i doveli Siriju do ruba provalije", rekao je, dodavši da je sirijsko gospodarstvo blizu kolapsa.

Asad je Husameldina imenovao zamjenikom ministra 2009. godine.

"Služio sam u vladi 33 godine. Nisam želio završiti karijeru opslužujuci zlocine ovog režima. Odlucio sam se uciniti ono što je ispravno iako znam ce režim spaliti moju kucu i progoniti moju obitelj", kazao je Husameldin u videu snimljenom na nepoznatoj lokaciji.

Husameldin na snimci izgleda opušteno i u krupnom planu u kameru s papira cita unaprijed pripremljenu izjavu, javlja Reuters. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter