Pražnjenje septičkih u Ližnjanu preskupo

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Izvanredna sjednica na temu cijene usluga pražnjenja septičkih jama na području Ližnjana, sazvana na zahtjev IDS-ovih vijećnika pod tvrdnjom da je ugovor s Metisom kao koncesionarom daleko skuplja opcija za mještane u odnosu na prije, dobila je bitno drugačiji smjer od očekivanog.

Naime, pokazalo se da je ta usluga od 2008. godine ista - nešto više od 31 kunu po kubiku, dok je bilo koji niži iznos pokazatelj da se usluga obavlja nelegalno. Stoga će Vijeće i Općina formirati peteročlano povjerenstvo koje će temeljem računa ispitati činjenice u vezi s pražnjenjem septičkih jama.

- Dok je pulska Herculanea obavljala tu uslugu koštala je 19 kuna po kubiku, a otkad je koncesiju preuzeo Metis, mještane stoji 31 kunu po kubiku, što je i 70 posto skuplje. Mi smo kao vijećnici donijeli takvu odluku, ali mještani su ogorčeni. Razgovarao sam s Igorom Starim, direktor Herculanee, da bi trebalo napraviti sastanak s njima, s Općinom Medulin i Metisom, da dogovorimo zajedničku koncesiju koja bi bila povoljnija, riječi su kojima je raspravu započeo Saša Škrinjar (IDS).

No, odmah je na to reagirao predsjednik Vijeća Zoran Milinković (SDP), pokazujući dva koncesijska ugovora.

- Čudim se nekim izjavama po novinama o 70 posto skupljoj usluzi. Po ugovoru iz 2008. pražnjenje septičkih jama izvodio je obrt Prhat po cijeni od 25 kuna bez PDV-a, a u rujnu 2014. godine Vijeće je jednoglasno prihvatilo ugovor s Metisom po cijeni od 31,25 kuna u što je već uračunat PDV. Cijena je u potpuno ista u odnosu na ranije, a Herculanea nikada nije ni obavljala tu uslugu na području Općine Ližnjan, rekao je Milinković.

Škrinjar je tvrdio da posjeduje račune prema kojoj je Herculanea u travnju 2014. odvoz 36 kubika naplatila nešto više od 600 kuna, dok po Metisovoj cijeni iz prosinca 2014. to iznosi više od 1.100 kuna.

- Ako netko vara mještane, onda to treba prijaviti, uzvratio je Milinković, a Škrinjar je odgovorio da je slučaj prijavio 22. srpnja Općini, ali da nije bilo odgovora.

Načelnica Maja Cvek odgovorila je da su reagirali, zatražili očitovanje Metisa, koji se ogradio od cijena koje nisu u skladu s ugovorom, i da su odgovore proslijedili IDS-u. Jesu li ili nisu - riječ je to načelnice protiv Škrinjarove koji je tvrdio da odgovor nisu dobili. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter