Pražnjenje septičkih jama poskupilo sto posto

Miss Sunshine
Miss Sunshine

Sa sutrašnjim danom poskupit će usluga pražnjenja septičkih jama koju pruža Pula Herculanea, odnosno društvo Pragrande, koje su bile na snazi posljednjih 15 godina. Kako saznajemo od direktora Igora Starog, razlog leži u Zakonu o vodama, točnije odluci o najnižoj ekonomskoj cijeni usluge, po kojoj su dužni poslovati pozitivno i stoga moraju korigirati cijenu usluge kako djelatnost ne bi stvarala gubitke.

Od sutra će tako cijene usluge pražnjenja sadržaja septičkih jama na području kojim upravlja Pragrande, a to su gradovi Pula i Vodnjan te općine Fažana, Marčana, Barban i Svetvinčenat, umjesto dosadašnjih 211,30 kuna za građane iznositi 37,4 kuna po kubiku, što za vozilo od 12 kubičnih metara iznosi 450 kuna plus PDV (oko 510 kuna s PDV-om).

- S obzirom da smo preuzeli najveći dio usluga pražnjenja septičkih jama enormno su nam porasli troškovi ljudi, goriva i ostalog, taj volumen više nismo u mogućnosti prazniti po ovoj cijeni. Primjera radi, lani smo u cijeloj godini imali 1.472 intervencije pražnjenja, a dosad, zaključno s krajem srpnja gotovo 3.100, što znači da ćemo do kraja godine imati 5.000 intervencija. Umjesto šest djelatnika i tri posade, sada smo morali zaposliti ukupno 14 djelatnika u sedam posada, a u fazi smo nabavka još jedne, četvrte fekalijere, naveo je direktor Stari razloge povećanja cijena. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter