Praznik u školskom odjelu na albanskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na trecoj proslavi neovisnosti Kosova u organizaciji Vijeca albanske nacionalne manjine u Porecu, prvi put su sudjelovali kratkim programom pjesama i recitacija ucenici koji u Osnovnoj školi Porec uce materinji albanski jezik. Za nastup ih je pripremila uciteljica Florina Lumesi, a grupa koju cine djeca od predškolske dobi do viših razreda osnovne škole izmamila su osmjehe i pljesak odobravanja.

Predsjednik Vijeca albanske nacionalne manjine Idris Sulejmani pozdravio je sunarodnjake, sugradane, posebno predstavnike drugih nacionalnih manjina u Porecu, goste iz politickog, gospodarskog i društvenog života grada na celu s gradonacelnikom Edijem Štifanicem.

Lumesi je kratko govorila o znacaju Dana neovisnosti za Albance na Kosovu i diljem svijeta, buduci da je proglašenjem neovisnosti prije tri godine, nakon dugog i strašnog rata, kako je rekla, konacno stoljetna upornost kosovskog naroda na ostvarenje prava na vlastitu državu urodila plodom. Rekla je da Kosovo zacjeljuje rane nakon strašnog rata i pokušava izgraditi suvremeno demokratsko društvo, ali ga usporava etnicka nesnošljivost.

Gradonacelnik Edi Štifanic pozdravio je okupljene u ime Gradskog vijeca i župana Ivana Jakovcica i naglasio da mu je posebno drago što su se na svecanost odazvali predstavnici drugih nacionalnih manjina koje žive u Porecu. "Multietnicnost je jedna od osnovnih vrijednosti našega grada i moram reci da smo u posljednje vrijeme napredovali u medusobnim odnosima, ali da još imamo na cemu raditi", zakljucio je gradonacelnik.


Podijeli: Facebook Twiter