Praznik rada u znaku prosvjeda protiv štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci tisuca ljudi u južnoj Europi pripremaju se skupove povodom Medunarodnog praznika rada iskoristiti za prosvjede protiv oštrih proracunskih rezova i nametnutih mjera štednje koji se prelamaju preko leda radnika, javljaju agencije.

Sindikati u Grckoj, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj namjeravaju tradicionalne prvomajske povorke iskoristiti za iskazivanje bijesa prema vladama zbog oštrih proracunskih rezova diljem eurozone, namijenjenih smanjenju javnih troškova, ali izloženih kritikama zbog toga što zemlje guraju dublje u recesiju.

Dva najveca grcka sindikata zaposlenih u privatnom i javnom sektoru GSEE i ADEDY planiraju u Ateni okupiti desetke tisuca ljudi, samo nekoliko dana uoci parlamentarnih izbora u zemlji.

- Naša ce poruka u nedjelju biti puno jasnija, rekla je jedna od sudionica atenske povorke, najavljujuci da na izborima nece glasati ni za jednu od dvije najvece stranke u zemlji, konzervativce i socijaliste, koji se redovito izmjenjuju na vlasti. Grcka policija, javljaju agencije, spremna je za moguce nasilje.

Francuski sindikati nadaju se da ce u Parizu okupiti najvece mnoštvo povodom Praznika rada u povijesti. Nicolas Sarkozy i Francois Hollande, dvojica kandidata u drugom krugu francuskih predsjednickih izbora, razlicito ce obilježiti 1. svibnja. Favorit Hollande ne planira nikakva javna pojavljivanja, a Sarkozy ima zakazan skup i borit ce se sa sindikatima za medijsku pažnju.

U Portugalu dva najveca sindikata planiraju skupove s desecima tisuca radnika u Lisabonu i drugim gradovima. Najveci sindikat CGTP odbio je dati suglasnost za reformu tržišta rada koju vlada smatra potrebnom za izlazak iz krize.

U Španjolskoj, u kojoj baš kao i u susjednom Portugalu vlada rekordna nezaposlenost, sindikati su takoder pozvali na masovna javna okupljanja i prosvjede.

Nekoliko desetaka tisuca prosvjednika iz svih politickih grupacija okupilo se u utorak da bi zajedno proslavili Medunarodni praznik rada na najpoznatijem istanbulskom trgu Taksimu, gdje su u neredima prije 35 godina ubijene 34 osobe i koji je bio zatvoren za prvosibanjska okupljanja sve do 2010. godine. Skup ce osiguravati 20 tisuca policajaca.

Dva najveca prvomajska skupa u Aziji održana su u Džakarti i Kuala Lumpuru gdje su se okupili deseci tisuca radnika, zahtijevajuci vece place i vecu sigurnost radnih mjesta. Pod jakim osiguranjem policije i u nazocnosti vojske, skupovi su protekli mirno.


Podijeli: Facebook Twiter