Praznik rada proslavljen diljem Istre

U Pazinu su za Praznik rada pripremili 500 porcija graha (A. DAGOSTIN)
U Pazinu su za Praznik rada pripremili 500 porcija graha (A. DAGOSTIN)

Prvosvibanjska zora u Pazinu počela je tradicionalno zvucima Limene glazbe Pazin koja je od šest do devet sati obilazila grad budeći građane i pozivajući ih na proslavu Praznika rada.

Na livadama bivše vojarne "Veli Jože", u organizaciji Grada i Motokluba "Indians Croatia", po treći su put organizirali prvomajsku proslavu.

Organizatore je poslužilo lijepo vrijeme, a osim što je podijeljeno 500 porcija kuhanog graha i oko 200 litara piva, bilo je tu žive glazbe Folklornog društva Pazin te natjecanje u pljočkanju. Za mlade članove pazinskog KK Ghia staff održan je košarkaški turnir, a za ostalu je djecu gradsko Društvo "Naša djeca" organiziralo štafetne sportske igre (skakanje u vrećama, potezanje konopa, graničar…) te zanimljivu radionicu izrade zmajeva. Igrali su se stolni tenis, badminton te frizbi. U kasne popodnevne sate i navečer posjetitelje je zabavljao riječki acoustic bend Tri kralja.

Spomenimo da su se u Troštima pokraj Pazina, u geografskom središtu Istre, održali tradicionalna brdska biciklijada, boćarski turnir te turnir u briškuli i trešeti.

Kao i svake godine, građani Rovinja su Praznik rada obilježili piknikom u park šumi Zlatni rt. Uz glavnu šetnicu ovoga rovinjskog zelenog bisera s omiljenim plažama, Grad Rovinj je na pozornici kraj zvijezde cedrova organizirao cjelodnevni program. Uz animacijske igre mlade su zabavljale tri rovinjske grupe - On live band, No limit i Shock tretman. Stariji su uz more mogli slušati i pjevati uz folk grupu Batana, koja je ujutro nastupala i na središnjem Trgu maršala Tita, ispred Hotela Adriatic.

Vatreno su na Buzeštini proslavili Praznika rada, uz krijesove noć uoči 1. svibnja, kao i roštilj na sam praznični dan. Petnaestak krijesova, dva "službena" prvomajska piknika i puno neformalnih piknika kao i budnice dviju limenih glazbi, epilog su prazničnog slavlja na buzetskom području.

Paljenje krijesova, dugogodišnja je tradicija na sjeveru Istre, a u Mjesnom odboru Buzet, već ga godinama pale kod vidikovca na Goričici, popularnih Stijena, kažu, najljepšeg buzetskog vidikovca. Veličinom krijesa nadmeću se sa susjednim područjima, a okupi se i puno mladih koji su garancija da će se nastaviti tradicija ovakvog druženja.

Limena glazba GD-a "Sokol" koja je u mimohodu prošla gradom, već je tradicionalno obilježila praznično jutro u Buzetu. Za budnicu u pohodu Roštinom i Humštinom pobrinuli su se i članovi limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča.

Mjesni odbor Buzet- Stari grad sedmu je godinu zaredom organizirao prvomajski piknik ispod Baštiona u povijesnoj jezgri, uz muziku, besplatan grah i piće. Starogradski piknik protekao je bez političkih govora. Uz zabavu i druženje, organizatori su nastavili tradiciju aktualnih poruka na svojim majicama, lani je to bilo "Franjo- strah, Jaca- krah, Zoki- grah", a ove godine "Kranjska otišla, teran odlazi, a pažuv ne damo!"

Sunčano vrijeme izmamilo je Porečane i brojne turiste, mahom iz Slovenije i Italije, na šetnju gradom, rivom i gradskom rekreativnom zonom do gradskog kupališta gdje se tradicionalno održava porečka proslava prvog maja.

Dan je otvoren boćarskim turnirom, a nastavio se odbojkom na pijesku te turnirima u briškuli i trešetama. Prolaznike su iz nekoliko štandova s hranom i pićem mamili mirisi mesa s roštilja, a nije nedostajalo ni glazbe i zabave. Za njih su se i ove godine pobrinuli Baredinesauri na čelu s Ratkom Babićem.

Nema prave proslave 1. maja bez fažola, a njega su besplatno dijelili gradonačelnik Edi Štifanić i ostali članovi porečkog IDS-a. Neki su rekreaciju odradili uz malo plesa, vožnju biciklom ili nordijskog hodanja, glad se mogla utažiti roštiljem i fritulama, a zabava na kupalištu nastavila se do večernjih sati. (A. D, A. P., G. Č. Š., J. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter