Praznik malvazije proslavljen u vinogradima


Usred vinograda, na Agrolaguninom vidikovcu pokraj Funtane, u nazočnosti dvjestotinjak uzvanika, poslovnih partnera i prijatelja najvećeg istarskog proizvođača vina, na prvi dan svibnja, koji je kroz povijest bio datumom mnoštva različitih praznika kojima se slavila plodnost, buđenje prirode i razbuktavanje proljeća, obilježen je po prvi put "Malvazija May Day", praznik posvećen mladoj malvaziji, najvažnijem istarskom vinu.

"Ne mogu zamisliti bolje mjesto za May Day i slavljenje radosti života od mediteranske obale Istre", kazao je obraćajući se uzvanicima ugledni gost, jedan od najznačajnijih svjetskih vinskih stručnjaka, Britanac Oz Clarke.

- Mi želimo da "May Day" bude slavljenje proljeća, divljeg cvijeća mladosti, početka svega dobrog, a posebice da na taj dan kušamo prve kapi nove berbe istarske malvazije. Vino, inače, možete kušati u hotelskoj sobi ili bilo gdje drugdje, ali neće vam uvijek biti jasno što se događa, i zato je najbolje "May Day" provesti u vinogradu, treba ići tamo gdje vino nastaje!, zaključio je Clarke.

Kakve su te prve kapi nove berbe istarske malvazije uzvanicima je predočio Agrolagunin enolog Miroslav Latal. Napomenuvši da je berba 2012. bila izuzetno teška zbog dugačke suše i ljeta s tri mjeseca bez ikakvih oborina, ustvrdio je: "Bilo je jako izazovno napraviti malvaziju s atributima svježeg, laganog i pitkog vina". Zato je za malvaziju koja je dozrijevala na 20-100 metara nadmorske visine bilo ključno izabrati pravi trenutak berbe, ne bi li se iz tog grožđa izvuklo najbolje. Pored mlade malvazije s etiketom Laguna vina predstavio je i prvi put javno kušanu vrhunsku malvaziju s etiketom Festigia. Ona pak dolazi s najboljih Agrolaguninih položaja pored Vižinade, s nadmorske visine od 150-200 metara, s bijele zemlje koja je malo lakše podnijela lanjsku sušu.

Nakon ovog kratkog protokolarnog otvaranja, prvi "Malvazija May Day" nastavljen je domjenkom, kušanjem vina, druženjem uz kostimirane hostese s cvjetnim vjenčićima na glavama te zabavnim programom KUD-a Balun iz Vodnjana i klape Nevera iz Rijeke.

Naravno da je uzvanicima s čašom u ruci jedna od nezaobilaznih aktualnih tema bila i nedavna zabrana istarskog terana u Sloveniji, što je ugledni gost Oz Clarke ovako prokomentirao: "Ne znam što to Slovenci rade, ali argumenti su im glupi. Hrvatska nikome ne brani slovenski teran, zašto bi Slovenija to branila Hrvatskoj? Ja sam ovdje gost, nisam stručnjak, i iznosim samo svoje mišljenje, no želim da teran i dalje postoji u Sloveniji, u Italiji te u Hrvatskoj". (piše D. ŠIŠOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter