Prazne štale na sjeveru Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz godine u godinu, statistika stocarstva sve je poraznija. Prema najnovijim podacima, na buzetskom i laniškom podrucju, koje se proteže na impozantnih 300-tinjak cetvornih kilometara, danas ima svega 628 goveda, od kojih je tek jedan vol, a punim štalama mogu se pohvaliti 144 domacinstva.

Najviše domacinstava drži po jednu ili dvije krave za vlastite potrebe. Malobrojna su ona s više grla, a tek je njih pet s više od deset. Rocko Polje ima svega dvije krave, a najviše je goveda, sedamdesetak, koncentrirano je na farmi u Svetom Martinu.

Podaci su više nego alarmantni kada se uzme u obzir da je u isto vrijeme lani na ovom podrucju bilo 715 goveda u 161 domacinstvu. U svega godinu dana sjever Istre ostao je kraci za 87 goveda. Najnoviju inventuru stocnog fonda obavili su veterinari prema broju goveda ispitivanih na tuberkulozu prošlog i pretprošlog mjeseca.

Jedan od glavnih razloga drasticnog opadanja broja stoke, smatra Direktor buzetske Veterinarske ambulante Branko Greblo, jest taj što se zbog slabe stimulacije poljoprivrednika mladi ne žele baviti stocarstvom.

- Negativni trendovi u stocarstvu prisutni su vec godinama. Prije deset godina osjemenjena je 651 krava, a prošle godine njih 250 - to je cak 400 krava manje. Stocarstvo i poljoprivredu uništili su do kraja. U našoj državi forsiraju samo uvoz, a ne proizvodnju. Kada bi bili poticaji i tržišna cijena, unutrašnja Istra mogla bi mlijekom i mlijecnim proizvodima te mesom i mesnim proizvodima hraniti citavu turisticku obalu. Kakva je to cijena litre mlijeka od oko 1,5 kuna kada stocar mora prodati deset litara mlijeka da kupi jednu Radensku, istice Greblo.

Dodaje i da mu je puno stocara reklo da nece toviti junad ukoliko se ponovo ne osposobi klaonica u Buzetu koja je zatvorena prije desetak godina. Preskupo im je stoku voziti na klanje u Pazin. Upravo je zatvaranje klaonice u Buzetu jedan od razloga zbog kojih je u posljednjih desetak godina pao broj grla stoke na sjeveru Istre. Troškovi se povecavaju, a prihodi su sve manji.


Podijeli: Facebook Twiter