Prazna sela mame lopove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je procitala clanak o napuštenim selima Buzeštine koji smo objavili u tiskanom izdanju Glasa Istre, javila nam se obitelj Brnobic iz Iveci koja je željela upozoriti da lopovi u ta sela ulaze kao u samoposluge i kradu što stignu.

Na Buzeštini je, procjenjuje se, više od šezdeset sela i zaseoka u kojima nema stalnih stanovnika, a vecina ih je barem jednom bila na meti ljubitelja starina. Kradljivci su devedesetih godina posjetili i staru obiteljsku kucu ?ina Brnobica.

"Sve su ukreli. Od škafa za vodu, lavela za ulje, drvenih kuceta od postelje, kola od voza, škurnice od lima i to su ponesli, sve ca se moglo", žali se Brnobic.

Kaže da je prvu kradu prijavio policiji, no onda je odustao jer nije bilo rezultata. Sve što je vrijedilo uglavnom je odneseno, no i dalje ima cudnih dolazaka u selo. U dva su navrata Brnobici iznenadili posjetitelje koji su se udaljili vozilom kada su ih ugledali.

Kuca u Ivecima prazna je od 1981., a ?ino, koji živi u Porecu, naslijedio ju je prije nekoliko godina kada je zajedno sa sinovom obitelji uredio okoliš. Rijecka agencija nagovarala ih je da poput ostalih u selu prodaju kucu. Njima je, medutim, želja da stara kuca ostane u obiteljskom vlasništvu.

Selo je na tromedi putova pa su Brnobici dali zahtjev Cerovlju, Lupoglavu i Buzetu da im barem donekle pomogne sanirati i nasipati najkriticniji dio prilaznog puta. Od Buzeta nisu dobili odgovor. "Zovu nas da se vratimo u stara sela, a kada tražiš pomoc, nemaš cak ni odgovora na zahtjev", kažu Brnobici.

Za razliku od Iveci, iz kojih su uglavnom nestajali stari predmeti, ima sela, poput davno napuštene Škrbine, iz kojih su kradljivci doslovce skidali dijelove kuca, posebno kamene erte, jer se taj materijal koristi za adaptaciju ili gradnju kuca. (G. CALIC ŠVERKO)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter