Prazan zid - velika inspiracija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prevladavajuci trend suvremenog namještaja ogleda se u niskim komadima naglašenih horizontala. Komode, ormarici za televizor i popratna tehnika te stolovi za rucavanje dostižu znacajne dužine od cak dva i pol do tri metra. Prate ih niske sjedace garniture i kreveti.

Ovako opremljeni interijer ostavlja velike površine zida praznima pa se javlja potreba za njegovim ispunjavanjem i dekoracijom da bismo prostor u kojem živimo ucinili toplim i ugodnim za boravak. Zidovi u boji nasuprot bijelima vec i sami uvelike pomažu u stvaranju prisnijeg i životnijeg ozracja. Medutim, to ponekad nije dovoljno, a možda jednostavno više volimo prostranost i svježinu bijelog omotaca. U tom slucaju, velike zidne plohe predstavljaju idealno prazno »platno« koje je spremno primiti naše uspomene, strasti, interese i senzibilitet.

U potrazi za materijalom kojim cemo ispuniti dio zida te ujedno naglasiti i definirati odredeni komad namještaja, zonu ili cijelu prostoriju, najbolje je okrenuti se vlastitom životu i odrediti što nas najviše zanima, inspirira i što nam najviše znaci. Primjerice, ako je vrijeme provedeno zajedno s našom obitelji ono što naš najviše raduje, jedno poslijepodne možemo posvetiti prelistavanju starih fotoalbuma i odabrati fotografije koje su nam najdraže. Sada je potrebno izabrati okvire koji bojom i materijalom najbolje odgovaraju stilu uredenja prostorije cije cemo zidove obložiti dragim uspomenama iz albuma.

Ako je to dnevni boravak, tada zidove oko kauca možemo popuniti odabranim uokvirenim fotografijama, a to može biti i zid na kojem je televizor - istovremeno cemo postici da se televizor utopi u mnoštvo drugih slika i ne bude više dominantan. U spavacoj sobi to može biti zid na koji se oslanja uzglavlje kreveta, a njima cemo i dugi uski hodnik pretvoriti u malu galeriju uspomena.

Crno-bijele fotografije u tankim crnim okvirima pridonijet ce rafiniranom izgledu prostorije, dok ce drveni okviri s fotografijama u boji razigrati i razveseliti prostor.

Nasuprot ovom horror vacui efektu imamo mogucnost omiljene fotografije, slicice i druge sitne predmete poredati u jedan jedini red na policu smještenu tik ispod stropa. Time zadržavamo osjecaj prostranosti i reda koji nam daje velika porcija praznog zida ispod police. Istovremeno animiramo kako zid tako i citavu prostoriju na neocekivani nacin, iskorištavajuci obicno zanemarene dijelove interijera poput visokih dijelova zida.

Da bismo naglasili odredenu zonu i funkciju u interijeru, primjerice stol za rucavanje, sjedacu garnituru oslonjenu na zid ili, pak, uzglavlje kreveta, možemo se poslužiti šarolikim razglednicama s reprodukcijama poznatih umjetnickih djela sakupljenima obilazeci izložbe.

Ovu privatnu art galeriju u minijaturi uredit cemo u tren oka, lijepljenjem razglednica direktno na zid, s razmacima od centimetar do dva. Razglednice ce jednako dobro izgledati kako na bijelom tako i na zidu u boji.

Uski prazni zid možemo, pak, uciniti zanimljivim instaliranjem male kucne biblioteke. Dovoljno je na zid montirati obicne ravne police, nešto manje širine od samog zida. Kao drugacije vizualno rješenje, knjige cemo slagati tako da leže jedna na drugoj u malim kupovima s razmacima izmedu svaka dva kupa. Na taj nacin postižemo oku ugodnu kompoziciju knjiga koja, za razliku od uobicajenih pretrpanih biblioteka, djeluje prozracno i lagano.

Prazni zid možemo animirati i bez vješanja predmeta. Pritom su nam od velike koristi stensili, odnosno kartonske šablone s izrezanim dekorativnim uzorcima. Najprije valja izabrati odgovarajuce ukrasne motive i definirati porciju zida koju namjeravamo oslikati. Stensile možemo nabaviti u obliku malih knjižica u hobi trgovinama, a možemo ih i sami izraditi.

Stensil pricvrstimo za zid uz pomoc malo samoljepljive trake i zatim kistom za stensile (dlake su poredane tako da cine kružnicu) nanosimo boju na zid, laganim tapkanjem na rupe u stensilu. Kist držimo okomito na zidu, a boja mora biti dovoljno gusta da ne bi iscurila ispod kartona šablone. Za ove dekorativne zidne »tetovaže« koristimo akrilnu boju za zid, ali jednako ce dobro poslužiti i umjetnicka akrilna boja.


Podijeli: Facebook Twiter