Pravosudni policajci koji su jučer trebali svjedočiti nisu se pojavili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pulskom Općinskom sudu jučer je sudac Tomislav Ružić zbog nedolaska trojice uredno pozvanih svjedoka, pravosudnih policajaca pulskog zatvora, odgodio raspravu u parničnom postupku koju je radi naknade štete u visini od 1,1 milijun kuna obitelj Puljanina Bojana Bešića pokrenula protiv države. On je, u dobi od 25 godina, smrtno stradao u požaru samice pulskog zatvora 16. studenog 2015. godine, koji je sam izazvao.

Nasilna smrt 

U sudnici su jučer bile majka i sestra pokojnog Bešića s odvjetnicama Marijom Budimir i Zvjezdanom Zdjelar te zamjenica Općinskog državnog odvjetnika. Obitelj je pokrenula parnicu protiv države jer smatra da je Bojan preminuo nasilnom smrću uslijed nepravilnog i nezakonitog rada pravosudne policije. Sudac Ružić konstatirao je da je Marino Merleta, koji je u vrijeme kada je mladi zatvorenik tragično skončao život, bio načelnik službe osiguranja, opravdao nedolazak bolešću, dok druga dvojica pravosudnih policajaca, Roberto Vareško i Sanjin Jurešić, dolazak nisu opravdali.

Stoga su se jučer zastupnice Bojanove obitelji kratko izjasnile da ostaju pri tužbenom zahtjevu, predložile su da se na iduće ročište kao svjedoci pozovu Merleta, Vareško i Jurešić, kao i Dino Mazzi i Alessandar Manzin što je, uz suglasnost zamjenice državnog odvjetnika, sud i prihvatio. Iduće ročište zakazano je za 7. veljače iduće godine.

Na Općinskom sudu u Puli doznajemo i da optužnica protiv petorice pravosudnih policajaca koje se tereti da su odgovorni za smrt Bojana Bešića još nije potvrđena jer je obrana tražila izdvajanje niza dokaza iz spisa.

Naime, nakon provedene istrage o smrti Bojana Bešića pulsko državno odvjetništvo je podignulo optužnicu protiv petorice pravosudnih policajaca, Roberta Vareška, Sanjina Jurešića, Marina Merlete, Alessandra Manzina i Dina Mazzija zbog kaznenog djela prouzročenja smrti iz nehaja. Za svakog od njih odvjetništvo je predložilo kaznu od po godinu dana zatvora. 

Propusti čuvara 

Vareška, Jurešića i Mazzija državno odvjetništvo tereti da su, radeći kao ispomoć u uredu voditelja osiguranja, propustili temeljito pregledati Bojana prije nego što je smješten u gumenjaru, iako im je to bila dužnost. Druga dvojica pravosudnih policajaca - Merleta i Manzin- optuženi su da nisu naredili češće motrenje zatvorenika i rasporedili službenika na video nadzor kojim se prati stanje u gumenjači. Zbog toga su pravosudni policajci propustili vidjeti da Bešić iz džepa donjeg djela trenirke vadi upaljač i njime potpaljuje izolacijsku oblogu. Budući da je obloga zapravo vrlo zapaljiva spužva, debljine sedam centimetara, tako se vatra brzo proširila i mladi zatvorenik je, otrovan ugljičnim monoksidom, preminuo u gumenjači. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter