Pravosuđe BiH traga za odbjeglim kriminalcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od državnog suda te zemlje raspisivanje međunarodnih tjeralica za više osoba osumnjičenih da su povezane s organiziranim kriminalnim skupinama razbijenim u policijskim akcijama prošloga tjedna, prenose lokalni mediji u BiH ističući da su na vrhu popisa najtraženijih kriminalaca imena Nasera Keljmendija i Darka Eleza.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić nije izrijekom potvrdio za kim se točno traga, no pozivajući se na svoje sudske izvore "Oslobođenje" navodi da je je riječ o tri osobe, uključujući Keljmendija.

Tjeralica za Keljmendijem navodno bi trebala biti raspisana već tijekom dana s obrazloženjem kako ga se tereti za organizirani kriminal i poticanje na ubojstvo. Mediji u BiH ranije su pisali kako bi upravo Keljmendi mogao biti povezan s ubojstvima poznatih osoba iz bosanskohercegovačkog kriminalnog okruženja poput Ramiza Delalića Ćele.

O tome gdje se točno nalazi Keljmendi za sada se tek nagađa. Najčešće spominjana verzija je da se on skriva u rodnoj Peći na Kosovu, a ta činjenica mogla bi otežati njegovo eventualno izručenje s obzirom da ta država zbog poznatih političkih problema oko njezina priznavanja još nije dobila status članice Interpola.

U sigurnosnim agencijama BiH pretpostavljaju kako bi Keljmendi, uz kosovsko, mogao imati i državljanstvo Srbije i Crne Gore pa bi, bude li pronađen u nekoj od tih država, izručenje također došlo u pitanje jer te zemlje ne izručuju svoje državljane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter