Pravoslavni vjernici slave Božic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Diljem Hrvatske pravoslavni vjernici danas slave Božic prema Julijanskom kalendaru. Svecanu božicnu arhijerejsku liturgiju u zagrebackom hramu Svetog Preobraženja predvodio je mitropolit zagrebacko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlovic u zajedništvu sa svecenicima Zagrebacke eparhije.

Na završetku liturgije procitana je poruka patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. U poslanici "Mir Božji - Hristos se rodi", Irinej porucuje da je Božic praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva.

"Nemojte dozvoliti da ikoga od vas zbunjuju neistine i zablude grube klevete pojedinaca i grupica koje vodene svojim sektaškim zabludama svjesno ili nesvjesno služeci neprijateljima Crkve i vjere Kristove pokušavaju da ospore duhovni autoritet Crkve i njezine zakonite hijerarhije i da ga zamijene lažnim autoritetom samoproglašenih voda", navodi se u poruci.

Patrijarh je u poruci naglasio da je Kristovo rodenje radanje za vjecnost, a ne za prolaznost i ništavilo. Istaknuo je i razne pojave u društvu kojima se vjernici moraju oduprijeti kako bi živjeli svoju vjeru zalažuci se za prave i istinske odnose u braku, porodici i uopce medu ljudima.

Božic je cestitao predvoditelj današnjeg slavlja mitropolit Jovan, napomenuvši okupljenim vjernicima da prigodom popisa stanovništva po vlastitoj savjesti upišu nacionalnost kojoj pripadaju ne stideci se svoje nacionalne pripadnosti. Vjernicima je na kraju poželio da im godina bude bogata dobrim djelima.


Podijeli: Facebook Twiter