Pravoslavni vjernici proslavili Badnjak u crkvi sv. Nikole

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Unatoč polarnim hladnoćama brojni su vjernici pravoslavne vjeroispovijesti u petak pohodili pulsku crkvu sv. Nikole kako bi prisustvovali bogoslužju koje je na Badnjak predvodio protojerej, paroh pulsko-perojski Goran Petković. Nakon liturgije i zajedničke molitve paroh je posvećenom vodom blagoslovio drvo (Badnjak) koje je simbol rajskog drveta, a vjernici su strpljivo čekali na svoj posvećen "badnjačić" koji će ponijeti kućama.

Čestitajući vjernicima i njihovim bližnjima, uz riječi "Mir Božji, Hristos se rodi", paroh je naglasio da se "danas slavi i čeka najradosniji praznik svih kršćana", koji prate mnogi običaji i tradicije, a Crkva je ta koja svojim bogoslužjem uvodi vjernike u najradosniji dan - Božić.

- Trebalo je čekati hiljade godina da se dočeka rođenje koje je donijelo spasenje ljudskom rodu, kazao je paroh pitajući vjernike zašto se Isus uopće trebao roditi kada je vječan te im odmah odgovorio da je on na svijet došao zato "da bi svi mi mogli postati on". - Cilj našega kršćanskoga života je da postanemo Bogoljudi, jer je Krist svima nama koji činimo dobro obećao vječan život, poručio je paroh Petković te u svetoj službi podsjetio na zapovijedi koje nam je dao Isus te da, prije svega, budemo ljudi kakvima nas je naš stvoritelj i zamislio. Stoga je okupljenima kazao da, dok si u čestitkama žele zdravlja, sreće i ljubavi, doista to i misle, da tako žive svoj život i samo tako će ući u raj nebeski.

Prije nego li su se razišli, vjernici su se  još jednom okupili u dvorištu pored crkve gdje je paroh tradicionalno zapalio veliki badnjak te nastavili družiti. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter