Pravoslavni vjernici proslavili Badnjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U crkvi sv. Nikole u Puli u petak se više stotina vjernika koji Božic slave po julijanskom kalendaru okupilo na vecernjoj molitvi na Badnju vecer. Crkva je bila pretijesna za sve one koji su pristigli na molitvu.

Misu je predvodio pulsko-perojski paroh Goran Petkovic. Cestitao je vjernicima Božic tradicionalnim pozdravom - Mir božji, Hristos se rodi. Nakon molitve vjernici su si medusobno cestitali Božic, ponijevši sa sobom grancice badnjaka koje im je ponaosob dijelio paroh. Potom je svecano, u dvorištu crkve, zapaljen badnjak koji simbolizira drvo koje je Josip zapalio u hladnoj noci kada se Isus rodio.



Pravoslavni Badnjak proslavljen je i diljem Hrvatske. U Novinarskom domu u Zagrebu prisustvovao je cijeli državni vrh i pola Vlade, jedino iz HDZ-a nitko nije došao. Predsjednik Ivo Josipovic izgovorio je navodni citat Nikole Tesle da kad bi Hrvati i Srbi pretvorili svoju mržnju u elektricnu energiju, osvijetlili bi sve gradove i sela. Zoran Milanovic, predsjednik Vlade, kazao je da je status srpske zajednice u hrvatskom društvu i društveno i u svakom drugom smislu poseban.

- Stvari cemo mijenjati, ali necemo lomiti preko koljena, izgradujuci Hrvatsku u kojoj ce se svaki gradanin osjecati kao svoj na svome, kazao je Milanovic.



Nagrade Svetozar Pribicevic za unapredenje hrvatsko-srpskih odnosa dobili su predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipovic i Boris Tadic, a bit ce im urucene naknadno, prvom prilikom kada predsjednik Srbije dode u Hrvatsku. Nagradu Dijana Budisavljevic za humanizam posthumno je dobila Darinka Janjanin, predsjednica Vijeca srpske nacionalne manjine grada Rijeke, dok su nagrade za doprinos afirmaciji antifašizma Gojko Nikoliš dobili Josip Boljkovac i Rade Bulat. Nekoliko je ljudi prosvjedovalo je s transparentima ispred zgrade zbog nagrade Boljkovcu i Bulatu. (N. SOFTIC, Z. A., snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter