Pravoslavci upisani kao grkokatolici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srpsko narodno vijece (SNV) upozorilo je danas da je u naselju Smilcic na podrucju Benkovca i u opcini Viškovo na rijeckom podrucju u subotu zabilježeno nekoliko slucajeva nepravilnosti u popisu stanovništva kada su popisivaci samoinicijativno sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci.

SNV stoga poziva gradane da sve takve i slicne slucajeve prijave obližnjem popisnom centru.

U Smilcicu je popisivac u cetiri kuce umjesto deklarirane pravoslavne vjeroispovijesti osoba upisao grkokatolicku, dok je u Viškovu takoder sugerirano da se popisivane osobe ne izjasne kao pravoslavci uz neistinito obrazloženje da takva mogucnost i ne postoji u popisnom materijalu, rekao je danas predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj zbog uocenih nepravlinosti u popisu stanovništva, koji je poceo 1. travnja.

Propusti su, kažu u SNV-u, uocene i na podrucju Borova Naselja u Vukovaru, gdje su, po dojavama mještana, popisivaci u više slucajeva sugerirali da nije potrebno izjašnjavati se o etnickoj i vjerskoj pripadnosti, a uoceno je i da svi popisivaci ne poštuju zakonsku obvezu te uza se nemaju popisne upitnike na jezicima i pismima nacionalnih manjina. Ustav doista jamci gradanima da se ne moraju deklarirati, ali nije posao popisivaca da to sugeriraju, upozorava Pupovac.

O tim je slucajevima odmah obaviješten Državni zavod za statistiku (DZS), popisivac u Smilcicu je suspendiran, a suspenzija najvjerojatnije ceka i popisivaca s Viškova, kaže Pupovac. On istice odlicnu suradnju s DZS-om, ali i potrebu da se otkrije "tko i zašto na nekom drugom nivou drukcije kontrolira proces popisivanja".

Smatra da su pogreške ucinjene u samom sastavljanju popisnog upitnika koji, unatoc sugestiji EUROSTAT-a, ne sadrži sve potrebne odgovore o etnickoj, vjerskoj i jezicnoj pripadnosti. Da je to ucinjeno, rekao je, popisivaci ne bi mogli samovoljno nuditi sugestije.

"Želimo da se s takvom praksom prestane, ali i da se otkrije tko je i s kojom namjerom tako instruirao popisivace. Ovo mora biti iskustvo koje se ne smije ponoviti", kazao je predsjednik SNV-a, koji poziva gradane da, bez straha, sve takve i slicne slucajeve prijave u opcinski popisni centar.


Podijeli: Facebook Twiter