Pravobraniteljice: Referendumsko pitanje neustavno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatraju da je prijedlog referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka - "Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene", protuustavan jer dovodi izvanbračne i istospolne zajednice u nepovoljniji položaj.

Vidović i Ljubičić u zajedničkom priopćenju ističu da je prijedlog referendumskog pitanja protivan članku 14. Ustava, kojim se zabranjuje diskriminacija, te članku 3. Ustava, kojim je propisano da je jednakost (zajedno s nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnosti spolova te poštivanjem prava čovjeka) jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj, ocjenjuju pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tireli preuzela zahtjev

Predstavnici LGBT zajednice zatražili su danas od Hrvatskog sabora pokretanje postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja inicijative "U ime obitelji", poručivši kako je pitanje zaštite obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava o kojem se ne bi smio raspisivati referendum.

"Referendum se ne bi smio raspisivati o ljudskim pravima i većina nikada ne bi smjela odlučivati o pravima manjine", kazala je koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras predajući zahtjev predsjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova laburistici Nansi Tireli. Juras smatra da pitanje "Jeste li za to da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene" ne smije biti predmetom referenduma.

"Sabor to treba spriječiti, a nadležni saborski odbori - za ravnopravnost spolova i ljudska prava, trebaju se o tome očitovati", poručila je Juras. Nansi Tireli je predstavnicima LGTB zajednice obećala poštivanje procedure.

"Ako članovi Odbora budu 'za' da se ovaj zahtjev uputi u proceduru, odluka Odbora će se uputiti Saboru, a onda će se na Saboru većinom glasova odlučivati o tome hoće li taj zahtjev biti upućen Ustavnom sudu ili ne", pojasnila je. Sjednica Odbora za ravnopravnost spolova trebala bi biti zakazana početkom idućeg tjedna, najavila je Tireli. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter