Pravobraniteljica poručila: Slušajmo mišljenje djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj se početkom listopada različitim događanjima za djecu tradicionalno obilježava Međunarodni dan djeteta i Dječji tjedan, koji ove godine traje od 7. do 14. listopada, a pravobraniteljica poziva odrasle da ne zaborave uzeti u obzir dječju perspektivu svaki put kad se bave djecom.

"Slušajmo što nam djeca imaju reći. Izborimo se za to da se mišljenja djece slušaju redovito, a ne samo prigodno. Djeca su budući odrasli građani, ali već danas su važni članovi društva. Pokažimo im to u svakoj prilici u kojoj donosimo odluke koje će utjecati na njihov život!", poručila je.

Napomenula je kako je odgovornost ponajprije na onima koji donose odluke i primjenjuju propise, te na onima koji skrbe o djeci. Uz apel odraslima da ne zaborave da djeca trebaju njihovu zaštitu i poticaje da bi zdravo odrastala te razvila odgovornost prema sebi i drugima, Jelavić ističe da su 'dječji dani' prilika da se u vedrom ozračju pozornost javnosti usmjeri na prava i potrebe djece, te nastoji poboljšati njihov položaj i prava u društvu. To je ujedno i prilika, naglašava, da od djece doznamo kako iz njihove perspektive izgleda ovaj svijet koji mi krojimo za njih, kako ona vide svoje mjesto u obitelji, školi i društvu, kako doživljavaju skrb o djeci i obiteljima u zajednici.

"Od odraslih često slušamo prigovore o tome kako djeca 'previše znaju o svojim pravima, a premalo o dužnostima'. Istovremeno, u našem Uredu od djece čujemo kako odrasli s njima uvijek razgovaraju jedino o njihovim dužnostima i obvezama i da zaboravljaju na njihova prava", ustvrdila je.

Pravobraniteljica upozorava i kako su djeca neprekidno pod pritiskom visokih očekivanja roditelja i škole, a istodobno se posve sama moraju nositi s pritiscima vršnjaka. Osim toga, dodaje, djeca su gledajući svoje preopterećene i zabrinute roditelje i sami jako zabrinuti za budućnost, roditelji ih često kritiziraju, a rijetko su spremni poslušati njihovo mišljenje.

Ističe i da djecu pogađaju uopćene tvrdnje o tome kako su današnja djeca i mladež lijeni, pasivni i neodgojeni, a "ne žele stalno slušati kako su 'naša budućnost', jer žele aktivno sudjelovati u društvenom životu sada i ovdje". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter