Pravo na čisti grad: Zaustaviti gradnju kompostane u Buzetu

Ksenija Sirotić, Damir Kajin i Edo Podreka (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ksenija Sirotić, Damir Kajin i Edo Podreka (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Nakon snažnog odjeka vijesti o uhićenju Igora Krote, očekujemo od nadležnih institucija, prvenstveno od USKOK-a i DORH-a da istraže projekt kompostane u Buzetu, a od gradonačelnika Žulića da poduzme sve što je obećao građanima i u konačnici zaustavi njenu gradnju, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Ksenija Sirotić, predstavnica Građanske inicijative "Pravo na čisti grad". Dodala je da od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traže poništenje izdane građevinske dozvole.

Sirotić je podsjetila da je Građanska inicijativa od početka godine kroz mnogobrojna obraćanja javnosti nastojala ukazati na štetnost takvog projekta u srcu grada.

Ukazivali na moguće kriminalne radnje

- Ukazivali smo na potencijalne kriminalne radnje, slali smo kilograme pisanog materijala raznim institucijama države, a lokalna vlast stalno ponavlja da je gradnja kompostane poželjna investicija od koje će Buzet imati velike koristi. Ako je Igor Krota, potencijalni investitor kompostane u Maloj Hubi, pod povećalom međunarodnih institucija zbog sumnjivog poslovanja i mogućih financijskih malverzacija, lokalna vlast koja gura taj projekt trebala bi se pitati je li takav investitor dobrodošao u Buzet, istaknula je Sirotić.

Ustvrdila je da su upravo Igor Krota i Sandro Stipančić koji su uhićeni u slučaju "Mamić" razlog zašto su se strane institucije, prije svega američki IRS, uključile u ovu istragu u Dinamu pod sumnjom da su sudjelovali u pranju novca. Damir Kajin se jučer, pak, obrušio na državne institucije.

- Posao policije i DORH-a u Istri je ne da štiti građane od kriminalaca, već da kriminalce štiti od javnosti. Činjenica je da su potencijalni investitori kompostane Stipančić i Krota u najužim rodbinskim odnosima s prvim ljudima Istarske županije. Da im je zabranjen ulazak u Ukrajinu. Da Stipančić 18 dana nakon pokušaja prvog "atentata" na Pukanića preuzima gotovo svu njegovu imovinu, što je više nego indikativno. Imaju registriranih 27 offshore tvrtki, što nije kazneno djelo. Činjenica je da su po nalogu vrha IDS-a dobili pravo građenja za kompostanu u Buzetu, kaže Kajin.

Traži se poništenje građevinske dozvole

- Gradonačelnik je doslovce rekao članovima Građanske inicijative da ako je riječ o pranju novca, a taj kapital pomaže Buzetu, onda je taj kapital dobrodošao. Malo čudni kriteriji. Ministar Zmajlović, Županija, Državna uprava, svi su, ne samo Grad Buzet, svjesno pogodovali kvaziinvestitorima. Tražimo da se poništi građevinska dozvola, da se odustane od projekta kompostane na toj lokaciji, da se pronađe neka druga koja neće smetati nikome, a štetu neka snose ministar Zmajlović, gradonačelnik Žulić, prvi ljudi Županije, rekao je Kajin.

Edo Podreka iz Građanske inicijative istaknuo je da su prilikom prezentacije projekta u veljači investitori rekli da su do tada potrošili 500.000 eura pa je predložio da nadležne službe u Hrvatskoj naprave reviziju u što su ta sredstva utrošena.

Žulić: Kajin voli izvrtati činjenice

Na pitanje kako komentira tvrdnje Kajina da je izjavio da je kontaminirani kapital, ako pomaže Buzetu, dobrodošao, gradonačelnik Siniša Žulić kaže da Kajin često voli izvrtati činjenice, što u ovom slučaju čini u svoju korist, iako je on zadnji koji bi o tome trebao pričati.

- Prije dvije godine na lokalnim izborima podržao je HNS-ovce Vlatka Mrvoša i Senada Flega, najbliže poslovne suradnike Krote na buzetskim projektima. Na nedavnim parlamentarnim izborima bio je u koaliciji s Milanom Bandićem, kojega se u medijima povezivalo s Krotom oko sumnjivih poslova sa skupim WC-ima pa me ne bi čudilo da su tim novcem financirane Kajinove kampanje, uzvratio je Žulić. Komentirajući navode o kontaminiranom kapitalu, istaknuo je još da je tvrtka Adria Eta u svojoj ponudi navela da će projekt kompostane financirati kreditnim te sredstvima EU-fondova.

- S obzirom na to da nikakva financijska transakcija još nije urađena, osim pologa od stotinjak tisuća kuna, teško je reći gdje su izvori novca, rekao je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter