"Pravo na čisti grad" traže novi referendum


- Iako datum održavanja referenduma o izgradnji kompostane u zoni Mala Huba nije bio najpogodniji, izlaznost od oko 31 posto, pokazala je da su Buzećani itekako zainteresirani za ovu temu te da razmišljaju o budućnosti svoga grada. Od toga se njih 71,38 posto izjasnilo protiv izgradnje kompostane, što dovoljno govori o raspoloženju i razmišljanju svih Buzećana. Referendum je pokazao i da je stav protiv kompostane ravnomjerno raspoređen na cjelom buzetskom području, komentirala je na konferenciji za novinare nedjeljni referendum koji nije uspio jer nije izašlo dovoljno birača predstavnica Građanske inicijative Pravo na čisti grad Ksenija Sirotić.

Ovakva izlaznost i rezultati obvezuju gradonačelnika i vijećnike da preispitaju odluke donesene do sada, a Građansku inicijativu da razmišlja o prikupljanju novih 20 posto potpisa kako bi se Buzećanima omogućio novi pravedan referendum. Da referendum nije održan tijekom prvosvibanjskih blagdana, kada su Buzećani boravili van Buzeta, izlaznost bi bila puno veća, pa je obveza omogućiti svim Buzećanima novo izjašnjaanje, istaknula je Sirotić te najavila da će se u međuvremenu Građanska inicijativa nastaviti boriti svim pravnim sredstvima protiv raznih nezakonitih odluka donesenih do sada, na što ju poziva 1.135 birača koji su se izjasnili protiv izgradnje kompostane u Maloj Hubi.

Jasmina Flego naglasila je da se gradonačelnik Buzeta trebao ugledati na primjer gradonačelnika Pule koji je ispoštovao volju stanovnika Mjesnog odbora Busoler, koji u svom MO-nisu htjeli izgradnju džamije i za to nije tražio mišljenje svih građana Pule. Siniša Žulić trebao je uzeti u obzir samo volju stanovnika MO- Štrped, ali igrao je na sigurno, istaknula je Flego.

Komentirajući rezultate nedjeljnog referenduma, Damir Kajin je ustvrdio da su građani Buzeta rekli "ne kompostani, ne kontaminiranom kapitalu i ne pranju novaca preko off shore tvrtki". Kajin je također istaknuo kako pojedinci bliski projektu govore da je Grad Buzet dobio odštetu od šest milijuna kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA
 


Podijeli: Facebook Twiter