Pravo ljeto započinje tek u srpnju

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Dana 21. lipnja, u 12.51 sati i službeno je započelo ovogodišnje ljeto. To je vrijeme ljetnog Solsticija nakon kojeg se dani ponovo postupno skraćuju. Prema klimatološkoj podjeli godišnjih doba, ljeto je započelo pred dvadesetak dana s prvim danom lipnja. Da je to tako pokazuju i vremenske prilike koje prevladavaju na području Istre od početka mjeseca pa sve do ovih posljednjih dana.

Zabilježene su tako već i prve prave ljetne vrućine pri kojima su pojedinih dana zabilježene temperature zraka bile znatno iznad 30 stupnjeva. Količine oborina koje su na području Istre pale od početka lipnja vrlo su skromne i vrlo daleko od potreba za ovo doba godine. Palo je tek desetak litara po metru četvornom s tim da je na južnim dijelovima poluotoka to bilo i nešto manje, a tek neznatno više na sjeveru.

Što nas čeka u naredna dva ili tri mjeseca nažalost nije moguće precizno odrediti ni prognozirati. Kako je počelo i prema pokazateljima iz bliže ili daljnje prošlosti vrlo je izvjesno da smo na početku još jednog dugog, toplog i sušnog ljeta. To su obilježja gotovo svih ljeta u posljednjih dvadesetak godina, pa još jedno takvo u nizu neće biti nikakvo iznenađenje. Značajno je spomenuti da se do kraja lipnja ne očekuju velike vrućine, vrijeme će biti nešto promjenjivije, a posebno na kopnu i nešto nestabilnije.

Najviše dnevne temperature zraka iznositi će oko 30, a najniže noćne između 15 i 20 stupnjeva. Značajnija promjena vremena očekuje se tek pred kraj mjeseca pri čemu se mjestimično može očekivati i kiša uz prolazno osvježenje. Kao i obično u ljetnim mjesecima, u planinskim područjima pojedinih je dana moguće očekivati pojačan razvoj dnevne naoblake uz poneki kratkotrajan pljusak kiše i kratkotrajno osvježenje. Pravo ljeto u Istri ipak započinje tek u srpnju, a završava krajem kolovoza. Srpanj je sasvim blizu, sve su bliže i ljetne vrućine, ljetne sparine i dugotrajna ljetna suša. (Mario Grabar, meteorolog)


Podijeli: Facebook Twiter