Pravna država dramaticno ugrožena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic ocijenio je danas kako je HDZ-ova odluka o "prekrajanju teritorija izbornih jedinica" krunski dokaz da je Hrvatska pod HDZ-om zemlja u kojoj je pravna država dramaticno ugrožena, jer je donesena na temelju popisa biraca koji, ustvrdio je, nije vjerodostojan i na temelju kojega se takvi prijedlozi ne smiju donositi.

Rijec je o izmjeni izbornog zakonodavstva i izbornih pravila unutar godine dana do zadnjeg roka za parlamentarne izbore, što je presedan, rekao je Milanovic na konferenciji za novinare u sjedištu stranke. Odluka sama po sebi predstavlja odstupanja od uvriježenih ustavnih normi, dobre parlamentarne prakse, pravne države, Poglavlja 23 i svega što bi Hrvatsku trebalo ciniti sigurnom zemljom s predvidljivim pravnim politickim sustavom, dodao je.

Kao "pravni okidac" za tu odluku Milanovic smatra izvješce Ustavnog suda o nejednakoj težini glasa u izbornim jedinicama s kraja prošle godine u kojemu stoji, napomenuo je, da je taj sud tražio od Ministarstva uprave podatke o popisu biraca, a ono mu je odgovorilo da takvim podacima ne raspolaže.

Godinama pozivamo da se uredi i objavi popis biraca te da se uredi zakon o prebivalištu, ali ne samo da to nije napravljeno, nego se na osnovu tog falsifikata predlažu izmjene granica izbornih jedinica, koje predstavljaju i promjene izbornog zakonodavstva, ustvrdio je.

Upitavši se kako je moguce da u deset godina u jednoj, odnosno dvije izborne jedinice broj biraca naraste više od sto tisuca, a u onoj na sjeveru Hrvatske ne, dok broj stanovnika ostaje isti, Milanovic je kazao kako je rijec o broju onih koji koji tamo imaju prijavljeno prebivalište iz raznih razloga, te da bi za izmjene trebalo pricekati novi popis stanovništva.

Tim izbornim inžinjeringom ne može se bitno promijeniti odnos snaga na izborima, ali može se utjecati na nekoliko mandata, ocijenio je Milanovic, dodavši da preokupacija SDP-a nisu ti mandati, nego želja da se uvedu red i pravila. Pozvao je hrvatsku javnost da ne nasjeda na, kako je rekao, tu manipulaciju HDZ-a i tumacenje da je rijec o manjim korekcijama.

Podsjetio je da postojeci izborni zakon iz 1999., na kojemu su radili strucnjaci i politicari lijeve i desne provenijencije, dosad nije bio mijenjan niti u jednoj tocci.

Predsjedništvo HDZ-a jucer se usuglasilo oko prijedloga zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, o cemu se iduci tjedan trebaju usuglasiti s koalicijskim partnerima.


Podijeli: Facebook Twiter