Pravilnikom za urbanu estetiku protiv samovolje i neukusa pojedinaca

Stalci u Rovinju su ove godine bili česti (Milivoj MIJOŠEK)
Stalci u Rovinju su ove godine bili česti (Milivoj MIJOŠEK)

Ukoliko prođe i rovinjsko Gradsko vijeće prihvati prijedlog nove odluke o komunalnom redu, koja se uz put govoreći nije bitno mijenjala od 1995. godine, Rovinj bi mogao dobiti i pravilnik za urbanu estetiku, a koji je barem prema sadašnjem stanju u prostoru i sistemu "svatko po svom ukusu i džepu" i više nego li nužan i dobro došao.  Uvođenje pravilnika predlaže ranije formirano povjerenstvo za urbanu estetiku i konzervatori i to na osnovu viđenog i "pročešljanog" stanja na terenu.

Zabrana vješanja robe na fasadama

Između ostalog, pravilnikom bi se štitio i zaštitio izgled starogradskih pročelja, ograničilo nagrđivanje krovova, koje kakvo "kićenje" škurnica, odnosno zabranilo nekontrolirano i neprimjerno postavljenja reklama, oglasnih ploča i sve ostale urbane opreme koja ne odgovara izgledu, imidžu pa i samom vizualnom doživljaju povijesne jezgre Rovinja. Ukoliko ga vijećnici izglasaju novi pravilnik trebao bi biti na snazi već od 1. siječnja iduće godine. Međutim, mjesta panici ne bi trebalo biti pošto se njegova primjena ne bi svodila na sirovo "skidanje i demontiranje" sad i odmah nego bi rok za primjenu, odnosno usklađivanje terena i onog što pravilnik propisuje trajao punih tri godine, odnosno do 1. siječnja 2020. godine.

No, za razliku od "prijelaznog" i trogodišnjeg doba prilagodbe pravilnika, nova oluka o komunalnom redu koja bi trebala biti na snazi početkom sljedeće godine donosi i jednu važnu, promptnu i ekspeditivnu novinu a tiče se zabrane vješanja robe i njenog izlaganja na vratima, prozorima, zidovima ispred trgovina.

Naime, u ljetnim je mjesecima takav način prodaje u Rovinju uzeo toliko maha da se ustvari i ne raspoznaje gdje počinje, a gdje završava dućan. Roba je dakle više-manje na ulici, ovješena na kuke ili lutke. Upravo, i u želji da se roba vrati u trgovine, a prostor pitoresknih ulica starogradske jezgre oslobodi, i to u najvećoj mjeri turskih i inih krpica i tajvan/tajland suvenira, s njegovom bi se primjenom u praksi startalo odmah, i to prvo kroz obavijesti i upozorenja trgovcima, a potom i pred početak turističke sezone konkretnim "skidanjem" i sankcioniranjem.

Novčane kazne do 10 tisuća kuna

Druga i velika novost koju predlaže nova odluka o komunalnom redu odnosi se i na ono što najviše boli - udarac po novčaniku. U tom smislu, predlažu se i nove, jedinstvene kazne za sve prekršitelje odluke o komunalnom redu. Konkretno, umjesto dosadašnje prakse i novčanog kažnjavanja u rasponu od do, sada bi za fizičke osobe (prekršitelje) ona iznosila dvije tisuće, za obrtnike pet, te za pravne osobe univerzalnih 10 tisuća kuna. S obzirom na obim posla komunalnih redara koji skrbe za grad po sistemu od igle do lokomotive (uređenje naselja, red pri gradnji, prekopavanju, iskrcaju i ukrcaju materijala, korištenju javnih površina, uklanjanju odbačenog otpada, načinu držanja životinja, uklanjanju protupravno postavljenih predmeta, nadzor nad građenjem i štošta drugo), a podsjećam da su neko vrijeme aktivno bili angažirani i uvođenju morala i zabrani bludnog ponašanja na jednoj i određenoj  plaži te da im se djelatnost s brojem gostiju za jednak postotak uvećava (divlje kampiranje i slično) jedino što odluku može rasklimati jest njihov katastrofalno mali broj. Dakle, sada je na vijećnicima Grada Rovinja da na predstojećoj sjednici (ne)izglasaju novu odluku o komunalnom redu, i već na sljedećoj povedu brigu o tome tko će je provoditi. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter