Pravi sauvignon bijeli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Sancerre d'Antan
Godina berbe: 2008.
Proizvodac: Henri Bourgeois
Lokacija: Chavignol, dolina rijeke Loire, Francuska
Temperatura serviranja: 10-12 Celzija
Gastro-preporuka: oštrige iz Limskog kanala
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 285 kuna (Cicibela, Rovinj)

Valle de la Loire ili dolina rijeke Loare je regija poznata po vinovoj lozi, articokama, šparugama i vocu, pogotovo trešnjama. Regija se prostire od ušca rijeke Loare u Atlantski ocean, u neposrednoj blizini Nantesa, pa duboko u unutrašnjost, gotovo do doline rijeke Rone.

Malo južnije od grada Orleansa nalaze se dva poznata vinogorja - Sancerre i Pouilly-Fum?, koja su poznata po izvrsnim vinima na bazi sauvignona bijeloga.

Danas cemo se zadržati u Sancerreu da bismo upoznali vinariju Henri Bourgeois, koja se vec deset generacija bavi vinom, a posjed se nalazi u blizini Chavignola, grada poznatog po izvrsnom kozjem siru. Domaine Henri Bourgeois danas posjeduje 65 hektara vinograda, a poceo je 1950. s dva hektara. Danas, osim u Francuskoj, posjeduje i vinograde na Novom Zelandu, gdje takoder radi Sauvignon bijeli. Vino Sancere d'Antan Silex dolazi iz starih vinograda s tla silexa, što je naziv za tlo koje se sastoji od sloja kremena na podlozi vapnenca i gline te koje vinu daje osobito izraženu mineralnost.

Grožde se bere u 65 godina starom vinogradu, a vino kasnije odležava na vlastitim kvascima u šest godina starim barrique bacvicama. Prije stavljanja u bocu vino se ne filtrira, što se oznacava i na etiketi (Non Filtre). Ima prekrasnu slamnatožutu boju s tamnijim rubovima, djelomicno je gusto i isto tako bistro. Intenzivnost mirisa je izražena, kakvoca fina, a kompleksnost mirisa djelomicno bogata.

Dominiraju citrusne arome, kao limeta i grejp, te malo dinje, zatim možda malo maslaca i vanilije te prema kraju još i nota suhoga sjena. Vino je suho, djelomicno toplo i mekano, a s druge strane je svježe, vrlo mineralno zaokruženo i ukusno prema slanome te uravnoteženo i trajno u ustima. Srednjeg je tijela, harmonicno, fino te spremno za piti, no može trajati barem još pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter