Pravi novinar uvijek je u službi javnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici javnih medija i raznih medijskih organizacija jugoistocne Europe u Puli raspravljaju o istraživackom novinarstvu, novinarskoj neovisnosti i zaštiti podataka u jugoistocnoj Europi na dvodnevnoj istoimenoj konferenciji, u organizaciji Tajništva Vijeca za regionalnu suradnju (RCC), Centra za sigurnosnu suradnju - RACVIAC, Europske udruge javnih servisa Jugoistocne Europe i HRT-a.

Na skupu ce se analizirati odnos javnih servisa i sigurnosnih institucija, ispitati uloga medija u kriznim situacijama, razgovarati o nacelima zaštite podataka, promicati standardi slobode izražavanja, poticati pluralizam medija i pružiti potpora suradnji javnih servisa i državnih institucija iz regije.

Velika pažnja sudionika bila je usmjerena na znacaj istraživackog novinarstva kao instrumenta kojim novinari i mediji poticu javni interes i pridonose ukupnom razvoju i demokratizaciji društva, ukljucujuci i podrucje sigurnosti.

U pozdravnoj rijeci brigadir Željko Cepanec, zamjenik direktora RACVIAC-a, istaknuo je da javni mediji moraju biti promotori pozitivnih promjena u društvu, pogotovo u ovom dijelu Europe koji se sprema postati dio EU-a. U tome veliku ulogu ima istraživacko novinarstvo koje treba otvoreno govoriti o kriminalu, korupciji i drugim problematicnim temama.

- Javni interes je naš interes, i to je razlog zašto radimo ovaj posao, koji moramo obavljati moralno, pošteno i kvalitetno. Javnost mora znati sve što može utjecati na njihov život, stoga nam trebaju biti dostupne sve informacije kojima moramo baratati u cilju iznošenja istine, rekla je voditeljica Edukativnog centra HRT-a Nela Gudelj.

Istraživacko novinarstvo na marginama


- Na žalost, kod nas se javni servisi još uvijek doživljavaju kao mediji u službi Vlade i Vladinih institucija. Istraživacko novinarstvo je, nažalost, kod nas na niskim granama. Možda zato što s jedne strane nemamo dugu tradiciju takvog novinarstva, a s druge imamo i neke strukture društva koje djeluju kao barijere prema dobivanju informacija. Društvo ne podržava istraživacko novinarstvo, rekao je Danko Družijanic, nekadašnji urednik Dnevnika na HRT-u.


Podijeli: Facebook Twiter