Pravi muškarci nisu nasilni

Muškarčine ili muškarci (Manuel ANGELINI)
Muškarčine ili muškarci (Manuel ANGELINI)

Zasnovana na njihovim realnim iskustvima kao i njihovom kritičkom odnosu spram stereotipa o muškosti, sedmorica mladića odigrali su jučer u pulskom kazalištu "Muškarčine", razigranu predstavu jasnog angažmana - educiranja i osnaživanja muškaraca da ne budu nasilni - ali upitnog dometa zbog ukorijenjenosti predrasuda, limita doslovnog angažmana u umjetnosti, pa i povremenih padova i neujednačenosti ovog korektnog uprizorenja, posebno u zadnjem dijelu kad duhovito, ironično i dinamično ustupa mjesto manje uvjerljivom ozbiljnom političkom sadržaju.

U režiji Milene Bogavac i Vojislava Arsića te u produkciji beogradskog Centra E8 i Bitef teatra, tri godine nakon njegove beogradske premijere, jučer su ovaj 75-minutni kazališni dokumentarac na Maloj sceni INK-a sedmorica šarmantnih i prilično uvjerljivih glumaca prvo za dana odigrala pulskim gimnazijalcima, a zatim večernju izvedbu za građanstvo, čime je završen trodnevni festival Pulski forum 2015.

Kazališni dokumentarac

Izvođači (i koautori) Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić sada su mladići u dobi između 20 i 25 godina. Nisu profesionalni glumci, iako su prije javljanja na ovaj projekt kazališnog dokumentarca imali amaterskog glumačkog iskustva, a neki od njih u međuvremenu su upisali glumačku akademiju, ali i medicinu odnosno policijsku akademiju, kako se uspjelo saznati u naknadnom kraćem razgovoru aktera i pulskih srednjoškolaca.

Predstava osvjetljava kulturu u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, i u kojoj se mladi muškarci odgajaju da svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja.

Poruka o slobodi

Nasuprot modela spakiranosti u kutiji, u kojem "pravi muškarci" postaju zločinci i manipulatori , predstava prenosi poruku o slobodi, osobnom ostvarenju i nadvladavanju kulturološki nametnutih normi koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu. "U kutiji se ponašaš onako kako drugi očekuju", kazao je Đorđe nakon predstave, dodavši da oni, osim scenskog pokreta, ne glume već igraju same sebe. Na audiciji se, naime, nije tražilo glumačko iskustvo nego dobri ljudi koji će jasno iskazati svoje stavove.

Predstava je realizirana u okviru projekta "Budi muško" odnosno programa "Mladići kao saveznici u sprječavanju nasilja i sukoba na zapadnom Balkanu", koji realiziraju Centar E8 i Care NW Balkan, a financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter