Pravi koncertni doživljaj Librofonia

Tamara Obrovac (N. LAZAREVIĆ)
Tamara Obrovac (N. LAZAREVIĆ)

Tema ZvukBook koja će ove godine obilježiti deveto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić, na programu od 19. do 24. travnja, u zajednici Talijana odnosit će se na zvuk kao neosporni dio svega što nas okružuje i posebno na ulogu koju on ima u književnosti za djecu. Tema će poslužiti kao polazište za mnogobrojne programe, među kojima će biti onih koji su usko vezani upravo za zvuk, ali i glazbu.

Baka s glazbenicima

Puhački orkestar i solisti Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula pod dirigentskom palicom Denisa Goldina, pretvorit će ovogodišnji Monte Librić u pravi koncertni doživljaj pod nazivom Librofonia. Puhački orkestar predstavit će se s dvije izvedbe koje svoje uporište pronalaze u literaturi pa će se uživo imati priliku odslušati teme iz filmova "Harry Potter – Highlights from Harry Potter" Johna Williamsa, Arr. Michael Story i skladbu "Le forze d'Hercole/Herkulova snaga" - Anonymous Italian dance, arr. Branko Škara. Solisti su pripremili sedam točaka raznih autora, a s njima su radili njihovi profesori: Massimiliana Brajković, Branko Škara, Nensi Krupić, Marko Malivuk Jovanović, Denis Goldin i Arduino Malpera.

U tradicionalnom programu Knjige papam ove godine će se predstaviti etno-glazbenica, Tamara Obrovac i jazz trubač iz Pule Branko Sterpin, koji će djeci približiti kreativne procese stvaranja glazbe, a s druge strane će im ukazati i na važnost knjige i čitanja.

Prepoznatljiv lik Monte Librića – Baka Librić ove će godine nastupati uz glazbenu pratnju. Dva mlada glazbenika - Marko Malivuk Jovanović na saksofonu i Carlos Fagin na klaviru uz bakine priče svirat će autohtone istarske uspavanke.

Nekoliko će kreativnih radionica biti vezane uz zvuk i ritam.

Mladi glumac Giulio Settimo osmislio je radionicu Animacija zvuka u kojoj će djeca, igrajući se zvukom i pokretom, imati prilike upoznati osnovne tehnike lutkarskog kazališta i to upravo animacijom vlastitog pokreta: rukama, nogama, koljenima i drugim dijelovima tijela stvarat će priče, ali i melodije i tako svoje tijelo pretvoriti u Body percussion, u zvuk koji priča priču i obrnuto. Radionica Aleksandre Vinklerić "Zvučne priče" polazi od dva svijeta: svijeta tišine i onoga zvukova. Cilj je u konačnici prikazati djeci da i svijet tišine pripada svijetu zvukova, ali i potaknuti koncentraciju i pažnju djeteta te osjećaj poštovanja i uvažavanje različitosti.

Posebnu pažnju izazvat će radionica Puljanina Nenada Sinkauza. Njegova Tvornica zvuka pokazat će kako se stvara i improvizira elektronička glazba, što je to audiooprema i što se podrazumijeva pod pojmom grupne improvizacije. Pokazat će da glazba nije samo ono popularno, neka strofa i refren, što se čuje na radiju i tv-u. Veliku pažnju usmjerit će umijeću slušanja, i kako razni predmeti, poput vreća za smeće ili stiropora, mogu postati pravi glazbeni instrumenti.

Zvukovi i priče

Libraonice koje se svake godine održavaju u suradnji s Odjelom za odgoj i obrazovanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bit će, također, usmjerene na zvuk. Studenti treće i četvrte godine osmislili su niz aktivnosti za djecu koje prate tematsku odrednicu Festivala ZvukBook. Okosnica sadržaja bit će zvuk kao audiopoticaj doživljavanja teksta, a u toj beskrajnoj igri koja otvara mnogobrojne kreativne procese jedni će graditi priču na zvukove koje čuju, a drugi će stvarati zvukove na temelju priče.

Libraonice se održavaju svakodnevno na otvorenoj sceni Circola u popodnevnim satima, a vikendom i u jutarnjim.   

Program 9. Monte Librića može se pogledati na internet stranici www.montelibric.sanjamknjige.hr (Vanesa BEGIĆ)

 

Solističke točke

 1. A. Khacaturian - Priča za laku noć (Tamara Pavlić, klavir)

2. Marcel Perrin - Berceuse (Daniel Lyons, saksofon

korepetitor Maša Pavićević)

3. W. A. Mozart - Rondo alla Turca - (Letizia Ulika Roce, violina, korepetitor Massimiliana Brajković)

4. C. Gunning - Sad Cafe (Vice Kunjašić, rog, korepetitor Massimiliana Brajković)

5. H. Frey – Pjesma, C. M. Weber – Uspavanka, D. Hrašovec – Dobro jutro (Matija Vlašić, klarinet)  

6. P. Zliher – Marš patuljaka (Matej Bužleta, klavir)

7. E. Cossetto – Idilico (Arijana Orlić, klarinet, korepetitor Maša Pavićević)


Podijeli: Facebook Twiter