Pravedno rješenje za brodogradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda, založio se u petak za ocuvanje hrvatske brodogradnje i za to da Hrvatska dobije dovoljno vremena da za brodogradilišta nade dobro i pravedno rješenje.

Swoboda je u Zagrebu sudjelovao na medunarodnoj studentskoj konferenciji "Time to Rethink Economics 2010" u organizaciji studentske udruge "oikos Zagreb", a prije pocetka skupa pojasnio nam je svoj stav.

- U pogledu brodogradnje postoje dva elementa. Prvi je da opca gospodarska situacija nije baš naklonjena, a s druge strane, znamo da brodogradnja nije lagan posao u Europi, kazao je Swoboda, dodavši da unatoc tome on smatra da treba zadržati brodogradilišta u odredenoj kolicini koliko god je to moguce.

- To smo ucinili u Poljskoj i ne možemo reci da ono što je dobro i ispravno za Poljsku nije opravdano za Hrvatsku, istaknuo je Swoboda.

On smatra da bi Hrvatska, nakon završetka drugog kruga natjecaja za privatizaciju brodogradilišta, pod odredenim uvjetima trebala dobiti dodatno vrijeme za rješavanje tog pitanja, odnosno da to ne bi smjelo negativno utjecati na pristupne pregovore s EU-om. Rok za predaju ponuda, podsjetimo, istjece 19. travnja .

- Moje je stajalište da, ako se pokaže da su ponude na natjecaju daleko lošije od onoga što bi se ocekivalo u normalnoj ekonomskoj situaciji, ne bi bilo opravdano blokirati otvaranje tog poglavlja. No, ako se pokaže da ni u boljoj ekonomskoj situaciji ne bi bilo drugacijih ponuda, onda ih treba prihvatiti, pojasnio je Swoboda.

- No, reci ljudima koji rade u brodogradilištu da nitko nece ostati bez posla i da svi mogu i dalje biti zaposleni u brodogradilištu bilo bi vrlo populisticki, ali ne bi imalo ekonomski temelj, napomenuo je naš sugovornik.


Podijeli: Facebook Twiter