Prave zime još uvijek nema na vidiku

I dalje pune terase pulskih kafića (N. LAZAREVIĆ)
I dalje pune terase pulskih kafića (N. LAZAREVIĆ)

Uskoro smo na polovici ovogodišnje klimatološke zime, a sve do današnjih dana zima se ničim nije pokazala. Naprotiv, nakon iznadprosječno tople jeseni dočekali smo i iznadprosječno topao početak zime. Od početka prosinca pa sve do prvih dana siječnja u Istri nije zabilježen niti jedan hladniji dan koji bi bio primjeren ovom godišnjem dobu. Da smo u zimi, moglo se osjetiti tek u ponekom hladnijem jutru i jutarnjem mrazu koji su tijekom prosinca zabilježeni u unutrašnjosti Istre.

Uz ovakve vremenske prilike ne čudi podatak da sve do ovih dana niti u najvišim predjelima Istre nije bilo ozbiljnijeg snijega. Po svemu izgleda kao da na ovim prostorima i dalje traje jesen, južni vjetrovi, relativno visoke temperature, dosta naoblake uz povremenu slabu kišu i dalje su glavna obilježja vremena u Istri.

Što nas očekuje u idući mjesec ili nešto više dana, najčešće su pitanje koja se ovih dana postavljaju meteorolozima. Jednoznačnog odgovora nažalost nema. Raspoložive meteorološke prognoze koje se odnose na idući period od desetak dana pokazuju da se prava zima i dalje na očekuje.

Dobra je vijest da će idućih dana biti znatno manje naoblake i znatno manje kišnih dana. Uz pojavu sunčanijih dana temperature zraka će porasti za još nekoliko stupnjeva, neki bi od idućih dana mogli biti pravi proljetni, i to usred zime. Posebno se to odnosi na više predjele u kojima će sunčanijih dana biti više, a i temperature zraka bi u tim područjima trebale biti nešto više od onih u priobalnim područjima. Lako je moguće da će u nekim područjima biti zabilježene rekordne temperature zraka za mjesec siječanj, a mogle bi iznositi blizu 20 stupnjeva Celzija.

Prva značajnija promjena vremena može se očekivati tek polovicom mjeseca, doći će do porasta naoblake i novih oborina. Hoće li to biti pravi početak ovogodišnje zime, tek ćemo vidjeti.

Čitava je prošlogodišnja zima u Istri bila kišovita i bez izrazito hladnih dana. Tek je nekoliko hladnijih dana zabilježeno krajem veljače, kada je u unutrašnjosti Istre pao i snijeg.

Sve do ovih dana vrijeme je u potpunosti nalik na ono koje smo bilježili pred godinu dana. Ako uskoro ne bude nekih većih iznenađenja, može se i ove godine početak zime očekivati tek za mjesec dana.

Može se spomenuti i stara poslovica: "Ako zima ne učini svoje glavom, to će sigurno učiniti repom". Vremena se mijenjaju pa tako i klima u Istri, zime su sve blaže, snijega ima sve manje, a jesen se sve češće proteže i na zimske mjesece.

S duge strane, u mnogim dalekim krajevima zima se pokazuje u najekstremnijim oblicima, uz snježne oluje, ekstremno niske temperature i jake razorne ciklone.

Još jedna neobična i topla zima u Istri svakako je bolji izbor od ekstremno niskih temperatura, snijega i olujnih hladnih bura. (Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter