Prave pulske rive nikad nije ni bilo...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog velikog zanimanja javnosti u velikoj dvorani, u organizaciji HGK-Županijske komore Pula, održano je predavanje "Složenost i nacin izgradnje obalnog kolektora u Puli" na kojem su projektanti, arheolozi i izvodaci izgradnje izlaganjima pojasnili zahvat, njegovu specificnost i izvodenje radova. Urbisovi projektanti Barbara Peruško i Filip Banovac okupljene su upoznali s postojecim i buducim sustavom odvodnje na podrucju rive i u Flaciusovoj ulici.

- Kada je 2008. godine graden zamjenski dio kanala Pragrande nadomak zgrade Hrvatske pošte dobili smo puno saznanja o boljem osiguravanju gradevinske jame, ali i ocekivanoj arheologiji i tome kako sprijeciti bocno prodiranje vode u jamu. U Flaciusovoj ulici potrebna financijska sredstva iznose 14 milijuna kuna, duž rive 31 milijun kuna, rekla je Peruško te istaknula da u Flaciusovoj ulici 47 posto sredstava otpada na radove zaštite jame, 42 posto na izgradnju kolektora, a 11 posto na arheološki nadzor i istraživanja.

- Što možemo ocekivati na rivi? Iz starih prikaza vidljivo je da prave rive nije ni bilo, tek ispod amfiteatra jedan zid i kucice, pretpostavljamo da je rijec o karantenama za pomorce prije puštanja unutar gradskih zidina, najavio je arheolog Željko Ujcic Ujcic.

Predstavnik varaždinske GK Grupe (Geotehnicke konstrukcije) Mario Hohnjec okupljene je, pak, upoznao s tehnologijom i nacinom izvodenja radova, posebice zaštitom gradevinske jame. Kako je rekao, najveci dio radova duž rive i u Flaciusovoj ulici uostalom i je zaštita gradevinske jame, odnosno osiguravanje buduceg iskopa i pruge, te savladavanja problema prodiranja podzemnih voda.

- Zbog mekšeg i slabije nosivog tla u njega se injektiraju betonski piloti u koje se ugraduje celicna armatura i stvara vodonepropusna stijena. U Flaciusovoj ulici ti su stupovi duboki 12 metara i u njih se ugraduje celicna armatura, rekao je Hohnjec. Iznio je niz tehnickih detalja primijenjene tehnologije "jet grouting" kojom se izraduju betonsko-armirani piloti.

Nakon izgradnje zaštitnog zida gradevinskih jama cijevi kolektora polagat ce se u iskope dužine 12 metara, ali ce se koristiti i pumpe za crpljenje vode s obzirom na visoku razinu podzemnih voda. (G. ROJNIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter